2023: door regen minder toeristen in Friesland

Meer toeristen trokken het afgelopen jaar naar Nederland, meldde statistiekbureau CBS dinsdag. Een duik in de cijfers laat zien dat het Friese toerisme achterblijft. Maar dat blijkt een vertekend beeld.

Bij het bestuderen van de cijfers is duidelijk te zien dat Friesland in 2023 minder toeristen ontving. Het zijn vooral de Nederlandse toeristen die niet thuis gaven. Een samenspel van verschillende oorzaken ligt daaraan ten grondslag.

„Het aantal gasten dat naar Nederland komt, is vooral toegenomen op plekken die veel buitenlandse toeristen trekken”, legt Luuk Hovius, onderzoeker van het CBS uit. „Friesland is meer afhankelijk van de Nederlandse toerist en profiteert daar dus minder van.”

Het CBS heeft het over een afname van 7 procent in Friesland, maar volgens Martin Cnossen, directeur van Merk Fryslân, ligt dat percentage lager. „Wij onderzoeken het toerisme van de provincie ook ieder jaar en kwamen uit op een daling van 5 procent.”

Dat verschil in percentages komt volgens hem doordat het CBS alleen grotere geregistreerde accommodaties meeneemt. „Gasten die overnachten in boerderijen, bed and breakfasts en bootjes, worden niet meegenomen.”

Een belangrijk detail is dat de cijfers van 2023 worden vergeleken met het voorgaande jaar. „Toen speelde corona nog een rol en in die periode heeft Friesland het buitengewoon goed gedaan”, vertelt Cnossen. „Als je de cijfers vergelijkt met jaren die in verhouding veel beter waren, wat zegt de uitkomst dan?”
 
Ook onderzoeker Hovius is het daarmee eens. „Tijdens de pandemie gingen Nederlanders massaal op vakantie in eigen land, Friesland is daarom een klein beetje slachtoffer van zijn eigen succes.” Vergeleken met 2019, een jaar waarin corona nog niet bestond, blijkt dat beeld inderdaad te vertroebelen. „Eigenlijk is er dus niet zoveel aan de hand.”

Maar de grootste invloed komt van het weer. Het natte begin van vorige zomer heeft de vakantieplannen letterlijk in het water laten vallen. „Mensen komen naar Friesland voor water en natuur. Toen de weersverwachtingen aantrokken, werden de ondernemers overspoeld met lastminuteboekingen”, vertelt Cnossen.

Zorgen maken is dus niet nodig. „Het slechte weer is iets wat op korte termijn moeilijk te sturen is”, zegt Cnossen. Afwachten dus maar, en hopen op een lange, mooie, droge zomer.

Bron: Leeuwarder Courant
Gepubliceerd: 28-02-2024