Mensen met dit salaris zijn het gelukkigst

Niet geheel verrassend geven de onderzoekers aan dat het antwoord op die vraag nogal complex is. Toch hebben ze wel een conclusie kunnen trekken: je geluk neemt toe naarmate je salaris toeneemt, maar tot een bepaald punt.

De onderzoekers van Princeton deden grootschalig onderzoek onder Amerikanen. Ze keken naar de gegevens en antwoorden van zo’n 450.000 mensen. De onderzoekers kwamen erachter dat meer salaris niet per se betekent dat je gelukkiger bent, maar dat minder geld wel wordt geassocieerd met emotionele pijn. Ze zagen dat het welzijn onder respondenten toenam als het salaris hoger werd, tot de grens van 75.000 dollar (ongeveer 63.700 euro).

De onderzoekers speculeren dat dit komt doordat individuen met een jaarsalaris van boven de 75.000 dollar hun welzijn niet meer kunnen verbeteren, doordat ze niet langer kunnen doen wat daarvoor het allerbelangrijkste is: tijd doorbrengen met mensen die ze leuk vinden en genieten van vrije tijd, bijvoorbeeld.

Het toegenomen vermogen om positieve ervaringen te kopen wordt op dat moment gecompenseerd door enkele negatieve effecten. De onderzoekers verwijzen hierbij naar een andere psychologische studie, waaruit blijkt dat er een verband is tussen een hoog salaris en een verminderd vermogen om van de kleine dingen te genieten.

In dit onderzoek is natuurlijk alleen gekeken naar Amerikanen, maar een ander wereldwijd onderzoek geeft hetzelfde beeld. Hier keken de onderzoekers naar gegevens uit de Gallup World Poll, een steekproef van meer dan 1,7 miljoen individuen wereldwijd. Ze kwamen tot de conclusie dat er inderdaad verzadiging optreedt tussen de 60.000 dollar (57.100 euro) en 75.000 dollar (71.400 euro) bruto per jaar. Al plaatsen de onderzoekers wel een kanttekening dat dit cijfer per land en regio kan verschillen. De verzadiging komt (logischerwijs) later in welvarende landen.

Daarnaast is er nog een kanttekening. Want hoewel de meeste Nederlanders niet bij een salaris van 51.000 euro zullen komen (het modaal inkomen in 2023 is een stuk lager), liggen de Amerikanen met een modaal salaris van 63.000 dollar precies tussen die cijfers. In andere woorden: de Amerikanen hebben een veel hoger salaris. Dat komt natuurlijk doordat de sociale lasten anders zijn. In de Verenigde Staten wordt je geacht veel zelf (of niet) te regelen.

De les die we hieruit kunnen trekken, is dat je met een gemiddeld salaris al behoorlijk gelukkig kan zijn. En dat meer salaris niet altijd gelukkiger maakt. Er is niets mis met veel verdienen, totdat je hiervoor moet inleveren op andere belangrijke zaken in het leven. Dat zou een goede reminder voor velen kunnen zijn.

Bron: Friesch Dagblad
Gepubliceerd: 17-10-2023