Berg van ongebruikte elektronica thuis groeit

Nederlanders halen steeds meer elektronica in huis. Een gemiddeld huishouden heeft 131 apparaten in huis. Dat is 40 procent toename in tien jaar.

Daarbij een opvallende hoeveelheid ongebruikte apparaten: de helft van alle zonnebanken, broodbakmachines en elektrische sigaretten blijft onaangeroerd of is kapot. Ze liggen overal, op zolders, in schuurtjes, lades en de opslag. „Maar liefst dertig procent van alle mobiele telefoons wordt helemaal niet meer aangezet, zo’n 6,5 miljoen stuks. Gemiddeld is nu een kwart van de apparaten in ons huis helemaal niet in gebruik”, zegt Steven van Eijck, de voorman van de stichting Open, die namens alle producenten van elektrische apparaten onderzoek deed hoe ze in Nederland benut worden.

„Dat aantal was toch schrikken”, zegt Van Eijck, ex staatssecretaris van Financiën. „Veel apparaten zijn namelijk prima te gebruiken.” Van die 131 apparaten in de woning zijn er 106 wel in gebruik, 22 liggen doelloos te verstoffen, 3 zijn er kapot. Uit het nieuwe onderzoek komen meer opvallende getallen naar voren. Zo telt Nederland dit jaar rond 7,7 miljoen wasmachines, waarvan er 133.000 ongebruikt zijn en 28.248 blijven stuk. Bij wasdrogers zijn dat 310.418 ongebruikte exemplaren op een totaal van 4,58 miljoen. Hiervan zijn er 46.550 kapot. Van alle strijkijzers (5,4 miljoen) staat een op de vijf werkeloos te wachten. Bij scheerapparaten is dat bijna 10 procent (793.842). Nederland zit goed in zijn brandmelders, zo’n 21 miljoen stuks. Maar bijna 840.000 hangen doelloos aan het plafond. Een op de zeven elektrische tostiijzers wordt nooit meer gebruikt, evenals een op de negen koffiezetters, een derde van alle power banks, een op de vijf warmtepompen en een half miljoen elektrische ovens op 14 miljoen stuks in heel het land.

Nederlanders zijn voorlopers in technologie. We kochten afgelopen jaren spectaculair veel ICT in: gemiddeld bezitten we drie tot vier computers per huishouden, waaronder laptops en tablets. In totaal 22,3 miljoen exemplaren, waarvan bewoners 4 miljoen niet meer aanraken, en er 1,4 miljoen kapot in de la of op bureau liggen. „Die elektronica zit vol schaarse grondstoffen. Dat kan een fractie goud zijn op een printplaatje in een smartphone. Door recyclebedrijven zijn van miljoenen afgedankte exemplaren forse klompen goud terug te brengen en weer te gebruiken”, aldus Van Eijck. „We klagen bezorgd onder welke slechte omstandigheden China schaars kobalt laat winnen in mijnen. Maar die kobalt zit ook in elektronica. Als we dat gericht verzamelen uit apparaten die niet meer werken, dan hoeven we niet te importeren en kunnen we in Europa onze eigen schaarse grondstoffen houden. Bovengronds hebben we in Europa nu meer schaarse grondstoffen dan ondergronds”, stelt hij.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 06-07-2023