Kamer wil schoolzwemmen terug

Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is tussen 2018 en 2022 verdubbeld. Het zijn vaak kinderen uit gezinnen met weinig geld of met een migratieachtergrond die hun zwemdiploma niet halen. 

Eind vorig jaar bleek al uit onderzoek van het Friesch Dagblad dat steeds meer Friese gezinnen afhankelijk zijn van fondsen om hun kind een zwemdiploma te laten halen.

De invoering van schoolzwemmen zal leiden tot een grotere veiligheid voor kinderen, stelden de onderzoekers van het Mulier Instituut vorige maand. Dat zou de overheid 129 tot 212 miljoen euro per jaar kosten, afhankelijk van hoeveel zwemdiploma’s de kinderen via hun school gaan halen. Het voorstel werd ingediend door de Kamerleden Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) en Michiel van Nispen (SP).

Bij zwembaden De Blauwe Golf en Kalverdijkje in Leeuwarden en It Gryn in Stiens constateerde coördinator Joke Dijkstra eind vorig jaar ook al dat steeds minder mensen de zwemlessen kunnen betalen. ,,We kregen voorheen wel eens een aanvraag via een van de hulpfondsen van de gemeente, maar dat zijn nu tientallen aanvragen per week.”

26 procent van de basisscholen in Nederland biedt schoolzwemmen aan. In 2017 was dit nog 31 procent. Scholen zijn tot nu toe afhankelijk van financiering van de gemeente. In Fryslân faciliteren vier van de achttien gemeenten het schoolzwemmen: Terschelling, Harlingen, Vlieland en Smallingerland. Ook zijn er scholen die schoolzwemmen aanbieden zonder steun van de gemeente. Dit gebeurt onder andere in Leeuwarden.

Bron: Friesch Dagblad
Gepubliceerd: 16-02-2024