Corona-enquête DVHN eind juli

3 augustus 2020
Groningers en Drenten worden steeds slordiger, vieren vaker een feestje en aanvaarden schoorvoetend het mondkapje. Drenten en Groningers houden zich naar eigen zeggen steeds minder goed aan de coronaregels.

Dat blijkt uit de derde aflevering van de corona-enquête van Dagblad van het Noorden uitgevoerd door Enigma Research via het RegioNoordPanel. In april gaven wij onszelf een rapportcijfer 8,7 voor ons gedrag. Nu zitten we op een 7,7 en de mensen om ons heen geven we slechts een 5,7.

De zorgen nemen toe
We worden niet alleen slordiger, maar ook ongeruster. Bijna zes op de tien mensen maken zich (veel) zorgen over het coronavirus. In mei waren dat er nog vijf op de tien. Toch is de angst om zelf besmet te raken niet extreem groot. Slechts één op de vijf mensen is daar (zeer) bang voor, vooral vanwege leeftijd, overgewicht en hoge bloeddruk.

Vaker naar feestjes
Bezorgd of niet, onze hunkering naar sociaal contact wint het steeds vaker van de angst voor het virus. Negen van de tien Drenten en Groningers hebben sinds de uitbraak van de epidemie thuis bezoek ontvangen. In een derde van de gevallen ging het om meer dan drie bezoekers tegelijk (in mei was dat nog maar 10 procent). Iets voorzichtiger zijn we als het om (verjaardags)feestjes gaat waar gasten samenkomen uit twee of meer huishoudens. Minder dan de helft van de mensen heeft zich op zo’n feestje gewaagd.

Desnoods een mondkapje op
En dan de mondkapjes. Bijna de helft van de mensen steunt een mondkapjesplicht voor horeca, theaters, bioscopen en musea. Maar een algehele mondkapjesplicht in de open lucht gaat twee derde van de Drenten en Groningers te ver. Een kwart van de mensen heeft wel eens een mondkapje gedragen, tegenover 10 procent in mei.

Lekker naar het terras (maar dan wel zonder mondkapje)
Ons favoriete uitje is een bezoek aan het terras. Ruim de helft van de Drenten en Groningers heeft de afgelopen twee maanden wel eens een terrasje gepakt. Maar als daar een mondkapjesplicht zou wordt ingevoerd dan blijven we weg, zegt ruim de helft van de terrasgangers.

Testen? Hmm ...
Sinds 1 juni kunnen we ons gratis laten testen op corona als we klachten hebben, maar dat heeft nog geen stormloop opgeleverd op de testcentra. Tot nu toe liet 8 procent van de Drenten en Groningers zich testen. Nog eens 8 procent had wél klachten, maar liet zich niet testen.

Die tweede golf? Die komt
Over de nabije toekomst zijn we tamelijk eensgezind: negen van de tien mensen denken dat het virus dit najaar weer zal oplaaien. Tegelijkertijd is het vertrouwen in het RIVM tanende. In april had driekwart van de mensen vertrouwen in dit rijksinstituut, nu is dat nog maar iets meer dan de helft.

Over het onderzoek
De corona-enquête is uitgevoerd in opdracht van Dagblad van het Noorden door onderzoeksbureau Enigma Research in Groningen. Aan de enquête deden ruim achttienhonderd mensen mee uit Drenthe en Groningen. De resultaten zijn gewogen naar geslacht, leeftijd en provincie. Daardoor geven ze een betrouwbaar beeld van de mening van de bevolking. De cijfers wijken minder dan 2 procent af van de werkelijkheid.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 01-08-2020

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.