Lelylijn wordt warm onthaald in Noorden

2 december 2019
Bijna driekwart van de inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland is voorstander van aanleg van de Lelylijn, de snelle treinverbinding van Groningen naar de Randstad.

De heeft Enigma Research m.b.v. het RegioNoordPanel in opdracht van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant uitgezocht. Bij 72 procent van de noorderlingen staat het licht op groen voor de aanleg van de Lelylijn. Het ministerie van Infrastructuur doet komend jaar onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen. De Lelylijn kan de reistijd vanuit Groningen naar Amsterdam terugbrengen tot een uur.

Voorstanders putten hoop uit de toegenomen inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan. Daartoe moet de snelle trein het alternatief worden voor het vliegtuig voor trajecten binnen Europa. Toch zijn zij niet van mening dat Groningen Airport Eelde wel kan worden opgedoekt. Van de ondervraagde personen zegt 49 procent sluiting van het verlieslijdende vliegveld geen goed idee te vinden. Iets meer dan een kwart (28 procent) is voor, de rest is neutraal. Bijna 70 procent van de noorderlingen omarmt de stelling dat we vaker de trein moeten nemen in plaats van het vliegtuig, maar de mogelijkheden om te vliegen moeten blijven.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 30-11-2019

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.