Milieu lijkt bijzaak voor veel reizigers. 

30 april 2018
Het milieu speelt amper een rol bij het plannen van een internationale reis. Slechts 15 procent van de noorderlingen houdt hier rekening mee bij de keuze voor hun vervoersmiddel (auto, trein of vliegtuig)

Vrouwen en hoogopgeleiden zijn net iets meer bezig met de impact van reizen op het milieu dan mannen en laagopgeleiden. Daarnaast valt op dat vooral 70-plussers bij de keuze van hun vervoersmiddel ‘groen’ denken en vooral de veertigers juist niet. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Enigma Research in opdracht van Dagblad van het Noorden. Hiertoe zijn de afgelopen weken 1008 mensen in Noord-Nederland ondervraagd. De respondenten zijn lid van het RegioNoordPanel of benaderd via de website van deze krant.

Groei vliegvelden
Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de discussie over de groei van Schiphol en Lelystad Airport en uitspraken van ProRail-baas Pier Eringa. Die stelde vorige maand in deze krant dat reizen met de internationale trein – die veel duurzamer is dan het vliegtuig – goedkoper kan en moet. De prijs van een treinkaartje is inderdaad een groot struikelblok voor reizigers, blijkt uit het onderzoek. Een tweede struikelblok is de reistijd. Vliegen of met de auto gaat naar veel bestemmingen sneller. Het grote voordeel van de trein is dat je uitstapt in het centrum van een stad, geven veel ondervraagden aan.

Parijs
Bij een gelijke ticketprijs zijn Drenten en Groningers bereid om ruim twee uur (131 minuten) extra in de trein te zitten ten opzichte van een vliegreis. Bij een treinreis willen zij maximaal twee keer overstappen. De trein is een overweging zolang de bestemming niet verder weg ligt dan 680 kilometer. Alleen voor Parijs (56 procent) geven noorderlingen de voorkeur aan de trein boven de auto of het vliegtuig. Daarnaast zou minstens een kwart van de respondenten de trein pakken naar Brussel, Berlijn en Londen.

Drie op de vier noordelijke ondervraagden zijn – bij een gelijke reistijd – niet bereid meer te betalen voor een treinkaartje dan voor een vliegticket. Ondanks dat de trein beter is voor het milieu. Het overige kwart dat zegt wel meer te willen betalen voor de trein, vindt – gemiddeld – 53 euro extra nog acceptabel. Hierbij willen vrouwen meer bijbetalen dan mannen. Zestigers en zeventigers zijn bereid om respectievelijk 87 euro en 63 euro extra te betalen. Bij twintigers daarentegen houdt het op bij 19 euro, bij dertigers bij 31 euro.

Compensatie
Reizen is vervuilend, vooral per vliegtuig. De toerist krijgt compensatievormen aangereikt. Weinig noorderlingen (18 procent) gaan daarop in. Slechts 9 procent van de ondervraagden betaalt extra voor zijn of haar vliegticket, 3 procent ondersteunt een bosproject en 2 procent doet mee aan boomplantdagen van Natuurmonumenten. Tot slot geeft 4 procent aan op een andere manier de CO2-uitstoot te compenseren.

Tips
Als tips geven veel respondenten aan dat de overheid treinkaartjes moet vrijstellen van omzetbelasting. Op deze manier wordt de trein goedkoper. Vliegtickets zijn vanouds al btw-vrij. Daarnaast moet de overheid internationaal treinvervoer en een Europese dienstregeling voor treinen stimuleren. Zo kan luchthaven Schiphol worden ontlast.

Bron: Dvhn.nl
Gepubliceerd: 28-04-2018

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.