Een op de vijf noorderlingen eet dagelijks ‘iets’ biologisch. 

8 juli 2016
Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan biologisch eten en drinken. Ook ruim een op de vijf noorderlingen eet dagelijks een biologisch product. Dat blijkt uit een enquête van Dagblad van het Noorden, uitgevoerd door RegioNoordPanel in samenwerking met marktonderzoeksbureau Enigma Research.

Belangrijkste drijfveer van deze groep is de wetenschap dat biologische gewassen geteeld worden zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en dat in de biologische veehouderij het medicijngebruik sterk aan banden is gelegd. Veel van de ondervraagden vinden de hoge prijs van biologische producten een obstakel om ze te kopen.

Hoe zeer biologische producten gemeengoed zijn geworden, blijkt uit het feit dat 84 procent van de respondenten ze vooral koopt in de ‘gewone’ supermarkt. Van hen gaat slechts 20 procent weleens naar een natuurvoedingswinkel en vijftien procent naar een biologische supermarkt. Die scoren daarmee lager dan de markt (26 procent) en ‘de boer’, waar 27 procent weleens aanklopt voor zijn inkopen.

Opmerkelijk is dat 83 procent oordeelt dat biologische producten (enigszins) een meerwaarde hebben, als ze uit de eigen regio komen. Van de ondervraagden zegt 63 procent bereid te zijn een aparte winkel te bezoeken, als daar louter voeding uit de omgeving verkrijgbaar is.

Nederland gaf vorig jaar ruim 1,1 miljard euro uit aan biologische voeding. Dat is bijna 3 procent van de voedingsmarkt. De verwachting is dat het bedrag de komende vijf jaar 150 tot 200 procent zal toenemen. In vergelijking met andere landen in Europa, met name Denemarken en Zweden, is de opkomst van ‘biologisch’ in ons land nog bescheiden. Een probleem dat zich nagenoeg overal voordoet: de productie blijft achter bij de toenemende vraag.

Bron: DVHN.nl
Gepubliceerd: 08-07-2016

 

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.