Friezen langer en verder op vakantie. 

24 mei 2014
Friezen laten hun vakantieplannen dit seizoen niet meer overschaduwen door de crisis. De zomertrip duurt langer en voert verder weg. Iets vaker dan in 2013 gebruiken inwoners van Friesland hun vakantiegeld bovendien ook echt voor de vakantie, in plaats van het te storten op een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van het RegioNoordPanel.

Vorig jaar hield 21 procent van de Friezen de zomervakantie beperkt tot enkele dagen. Dit seizoen is dat aantal gedaald tot 15 procent, terwijl het aantal vakanties van een of meer weken is toegenomen. Friezen blijven iets minder vaak in Nederland en kiezen vaker voor een bestemming over de grens, het liefst in Duitsland of Frankrijk. Er wordt ook vaker dan vorig jaar buiten Europa geboekt. Kamperen, fietsen of wandelen zijn populairder dan bakken aan het strand. Net als in 2013 blijven vier op de tien ondervraagden liever thuis, meestal vanwege de kosten.

Het aantal Friezen dat vakantiegeld krijgt, is in een jaar met 15 procent gedaald tot iets meer dan de helft. Vorig jaar ging van dat bedrag maar 41 procent daadwerkelijk in de vakantiepot, nu is dat iets meer. Tegelijk wordt de vakantie-uitkering minder vaak aangesproken om de spaarrekening aan te vullen of een schuld te betalen. ‘Het eigen bed’ is waar Friese vakantiegangers het meest (45 procent) naar verlangen als ze in den vreemde zijn. Ook vrienden, familie en de tuin zien ze graag weer terug. De confrontatie met de Hollandse pot en de berg post op de deurmat kunnen de ondervraagden juist missen als kiespijn.

Bijna tweederde van de ondervraagden ergert zich tijdens de vakantietrip aan andere toeristen. Russen (,,onbeschoft’’, ,,dronken’’) spannen daarbij de kroon. Vooral het graaigedrag bij buffetten - ,,veel te veel opscheppen maar de helft laten staan’’ - kunnen Friezen maar moeilijk verteren. Op de tweede plek staan andere Nederlanders: ,,luidruchtig’’ en ,,zo vreselijk aanwezig’’, luidt het oordeel over de landgenoten.

Enigma Research vroeg 362 Friezen uit het RegioNoordPanel naar hun vakantiegedrag. Het gaat om een representatieve steekproef op basis van leeftijd, geslacht en opleidingsniveau.

Bron: Leeuwarder Courant
Gepubliceerd: 24-05-2014

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.