Vaker en langer op vakantie. 

24 mei 2014
Noorderlingen laten hun vakantieplannen dit seizoen niet meer overschaduwen door de crisis. Voor deze zomer geldt: vaker, langer, duurder. Vorig jaar ging 55 procent van de Groningers en Drenten op zomervakantie, ditmaal zijn dat een paar procent meer. Vaker dan in 2013 gebruiken noorderlingen hun vakantiegeld bovendien ook echt voor het betalen van de vakantie.

Dat blijkt uit onderzoek onder leden van het RegioNoordPanel, in opdracht van Dagblad van het Noorden. Een vijfde van alle noordelijke vakantiegangers moest het vorig jaar doen met een zomertrip van enkele dagen. Deze zomer is dat nog maar 14 procent, terwijl het aantal vakanties van een of meer weken toeneemt. Noorderlingen kiezen daarbij vaker voor een bestemming over de grens, het liefst in Duitsland of Frankrijk. Er wordt ook vaker dan vorig jaar buiten Europa geboekt. Kamperen en bakken aan het strand zijn het populairst, gevolgd door fietsen en wandelen. In 2013 kreeg 66 procent van de noordelijke panelleden vakantiegeld, nu is dat 8 procent minder. Wel geeft 42 procent van de ondervraagden aan het geld daadwerkelijk in de vakantiepot te stoppen, tegen 39 procent vorig jaar. Tegelijk wordt de vakantie-uitkering minder vaak aangesproken om de spaarrekening aan te vullen of een schuld te betalen.

‘Het eigen bed’ is waar noorderlingen het meest (53 procent) naar verlangen als ze in den vreemde zijn. Ook vrienden, familie en de tuin zien ze graag weer terug. De hernieuwde kennismaking met de Hollandse pot wordt juist gemist als kiespijn. Groningers en Drenten hechten ook meer dan Friezen aan hun eigen vertrouwde toilet. Bijna twee derde van de ondervraagden ergert zich tijdens de vakantietrip aan andere toeristen. Russen (‘onbeschoft’, ‘dronken’) spannen daarbij de kroon. Vooral het graaigedrag bij buffetten - ,,veel te veel opscheppen maar de helft laten staan’’ – blijkt in het Noorden moeilijk te verteren. Op de tweede plek staan andere Nederlanders: ‘luidruchtig’ en ‘zo vreselijk aanwezig’.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 24-05-2014

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.