Geen andere baan voor noorderling. 

17 september 2013
Noorderlingen hebben weinig behoefte aan een andere werkkring. Dat blijkt uit een onderzoek van het RegioNoordPanel in samenwerking met Enigma Research. Driekwart van de ondervraagden ziet zichzelf over vijf jaar nog altijd bij dezelfde baas werken. Vooral de werknemers in loondienst tussen de 40 en 59 jaar zijn niet van plan een andere werkgever te zoeken.

Volgens hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen is dat niet zo verwonderlijk. "Het is wel crisis en dus niet de tijd om over te stappen. Voor je het weet beland je in de bijstand." Hij verwacht onmiddellijk meer mobiliteit als het eind van de crisis in zicht is. "Jaren geleden was er nog de angst voor vergrijzing, maar die is nu even naar de achtergrond verdwenen. Zodra het economisch beter gaat, speelt die kwestie weer op, gaat iedereen weer om zich heen kijken en zal de mobiliteit op gang komen", verwacht Van Dijk.

Toch blijkt uit dit loopbaanonderzoek dat iets minder dan de helft van de werkenden wel eens overwogen heeft om wat anders te gaan doen. Maar nadere vraagstelling leert dat slechts een zesde van alle werkers het afgelopen jaar een sollicitatiebrief heeft geschreven. De reden voor sollicitatie komt veelal vanuit een negatieve insteek. Omdat ze ontevreden waren over hun functie of omdat ze waren ontslagen. "Opvallend", vindt loopbaancoach Anneloes Middelkoop uit Groningen. "Als coach vind ik het natuurlijk jammer dat mensen niet vanuit een positieve motivatie op zoek gaan naar een andere baan. In een sollicitatiegesprek zul je dan het enthousiasme van de kandidaat missen." Zij weet zeker dat je meer kans maakt als je niet afwacht, maar actie onderneemt omdat je je wilt ontwikkelen. " Maar ook zij begrijpt dat de angst om zonder werk te komen in deze tijd veel groter is. "Toch kun je voor jezelf op verkenning gaan: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Je moet niet wachten tot je helemaal zat bent van je werk en vastloopt."

De afgelopen weken heeft Dagblad van het Noorden in de rubriek "Andere Ambitie" aandacht besteed aan loopbaanwijzigingen van noorderlingen. Sommigen kozen voor een totaal nieuwe carrière. Uit dit onderzoek komt nu naar voren dat een derde van de ondervraagden het liefst hetzelfde werk wil blijven doen, bij laag opgeleiden ligt dat op 50 procent. Een derde van de geënquêteerden zou graag iets nieuws gaan doen; bij vrouwen ligt dat percentage iets hoger, namelijk op 40 procent. Het positieve nieuws is dat de werkende noorderling behoorlijk tevreden is. Leuk werk en toch ook zekerheid worden in Groningen, Drenthe en Friesland gewaardeerd. Het rapportcijfer 7,5 geeft dat weer, ondernemers geven hun werkzame bestaan zelfs een 8.1.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 14-09-2013

 

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.