Noorden laat PvdA en VVD vallen. 

10 september 2013
Meer dan de helft van de noorderlingen (56%) stemt, als er op dit moment verkiezingen zouden zijn, niet op PvdA of VVD, de huidige coalitie. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 591 inwoners van Drenthe, Groningen en Friesland, aan de vooravond van Prinsjesdag. Het onderzoek is uitgevoerd door Enigma Research m.b.v. het RNP.

In vergelijking met de Kamerverkiezingen van vorig jaar, stemt slechts een op de drie (35%) VVD-stemmers weer op deze partij. Een kwart geeft aan voor een niet-regeringspartij te kiezen en 37% van de VVD-stemmers is zwevend. Onder de PvdA-stemmers is eenzelfde beeld te zien: minder dan een kwart (22%) zou dit nu zonder meer weer doen. 37% zal op een niet-coalitiepartij stemmen en 33% van de PvdA-stemmers in 2012 weet nog niet aan welke partij ze hun stem willen geven.

Vreemd is het dan ook niet dat twee op de drie noorderlingen (65%) niet verwacht dat Rutte en Samsom er met hun kabinet voor zorgen dat Nederland sterker uit de crisis komt. Bijna een jaar geleden (oktober 2012) sprak 42% hierin nog het vertrouwen uit. Overigens verwacht maar 18% dat Rutte-2 de rit helemaal uitzit. Dat is een veel kleinere groep dan een jaar geleden, toen nog bijna de helft (44%) meende dat het kabinet de vier jaar vol zou maken. Vier op de tien noorderlingen (41%) vindt dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen moeten komen. Het vertrouwen in de combinatie Rutte-Samsom is bij 88% van de noorderlingen op.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 07-09-2013

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.