Koopzondag laat noorderling koud. 

8 juli 2013
Tweederde zit er niet op te wachten, driekwart gunt kleine ondernemer vrije zondag. Noorderlingen staan niet te trappelen om iedere zondag te winkelen in Groningen. In een onderzoek van het RegioNoordPanel en Enigma Research zegt 65 procent niet vaker te gaan winkelen als winkels elke zondag open zijn, slechts 19 procent zegt dat wel te doen.

Ook voor een gezellig ’kijken-maar niet-kopen-zondag’ is 55 procent niet te porren. In het onderzoek werden 1135 Drenten en Groningers gevraagd wat ze zouden doen als de winkels in Groningen iedere zondag open zouden. Van hen geeft 59 procent aan niet-gelovig te zijn. De Groninger gemeenteraad neemt in het najaar mogelijk een besluit dat winkeliers de mogelijkheid biedt elke zondag open te gaan. De Groningen City Club (belangenbehartiger voor winkeliers) gaf al een positief advies. De club vreest dat andere steden in het Noorden Groningen anders voorbij streven. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Dagblad van het Noorden, ondersteunt dat argument niet. Van de ondervraagden zegt 74 procent niet naar andere steden te gaan als de Groninger winkels op zondag niet open zijn. Slechts 10 procent zegt dat wel te doen.

Iets meer dan 30 procent van de Drenten en Groningers houdt het liefst de winkels op zondag helemaal dicht. Dat zijn vooral mensen met een geloofsovertuiging. In Groningen zijn nu 16 koopzondagen per jaar, bijna 40 procent van de ondervraagden vindt dat genoeg. In Groningen zijn het vooral de grootwinkelbedrijven en horeca die elke zondag open willen, de kleine ondernemers niet. Van de ondervraagden gunt 73 procent de kleine ondernemer zijn vrije zondag van harte. Kleine ondernemers in de stad zijn niet van plan mee te doen aan de wekelijkse koopzondag. In dat geval heeft de koopzondag weinig zin, oordeelt het publiek. De helft van de ondervraagden vindt namelijk dat een koopzondag pas succesvol is als minimaal de helft van de kleine ondernemers mee doet.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 06-06-2013

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.