Minder en korter op vakantie. 

5 juli 2013
Het aantal noorderlingen dat niet op vakantie gaat is in vergelijking met vorig jaar gestegen van 23 tot 30 procent. De meest genoemde reden om er niet tussenuit te gaan is geld. Ook ’geen zin’, ’te druk’ en ’onze huisdieren’ worden vaak genoemd. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van het RegioNoordPanel in opdracht van Dagblad van het Noorden.

Iets meer dan de helft (57%) gaat wel, maar kiest vaker voor een kortere vakantie. Er is een grotere groep die enkele dagen tot een week weggaat. Ook wat betreft de vakantie-uitgaven en de reisafstand is pas op de plaats gemaakt. Het aantal vakanties in eigen land is licht gestegen. Duitsland, Frankrijk en Italië zijn de verliezers. Spanje daarentegen kan deze zomer meer noorderlingen begroeten.

Negen op de tien werkende noorderlingen ontvangen vakantiegeld, maar niet meer dan 40% daarvan wordt besteed aan de reis. De rest van de vakantie-uitkering wordt gebruikt om de spaarrekening aan te vullen (34%), dagelijkse levensbehoeften te bekostigen (12%), huishoudelijke apparaten te vervangen (8%) of schulden af te lossen (5%). Deze cijfers wijken nauwelijks af van die van vorig jaar.

Op de vraag waar vakantiegangers bij thuiskomst het meest naar verlangen, scoort het eigen bed het hoogst. Meer dan de helft (51%) kijkt daar naar uit. Gevolgd door het weerzien van familie en vrienden (15%) en de eigen tuin (5%).

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 05-07-2013

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.