Noorderling gebruikt tv niet voor internet. 

8 maart 2013
Bijna tweederde van de noorderlingen heeft nog nooit van Smart TV gehoord. Dat blijkt uit onderzoek van het RegioNoordPanel in samenwerking met onderzoeksbureau Enigma Research in opdracht van Dagblad van het Noorden. Bij de aanschaf van een nieuwe tv kijken ze vooral naar de prijs, de schermgrootte en de beeldkwaliteit.

De internetmogelijkheden en 3D ondersteuning zijn van ondergeschikt belang. Van alle ondervraagden heeft een vijfde een Smart TV in huis. Bijna tweederde bezit een platte tv zonder internetmogelijkheden en 15 procent van de noordelijke huishoudens heeft nog een ouderwetse beeldbuistelevisie. Van de minderheid die wel een Smart TV heeft, doet 42 procent niets met de internetmogelijkheden. Naast het bekijken van tv-programma’s gebruikt 16 procent van de ondervraagden de televisie om online video’s te bekijken en 13 procent om naar muziek te luisteren. Slechts 2 procent van de noorderlingen kijkt tv op de computer of op de laptop. Opvallend is ook dat de tablet nog maar spaarzaam in het Noorden is doorgedrongen.

In het onderzoek zijn de respondenten ook vragen gesteld over online winkelen. Meer dan 90 procent van de noorderlingen heeft dat wel eens gedaan. Jongeren en hoger opgeleiden doen het gemiddeld vaker dan ouderen en lager opgeleiden. Het blijkt dat online winkelen sterk toeneemt, meer dan viervijfde geeft aan dat ze nu vaker iets online kopen dan vijf jaar geleden.

Op de beurs Wonen&Co, die wordt gehouden van 14 tot en met 17 maart in MartiniPlaza, heeft het bedrijf LG een stand ingericht over ’de huiskamer van morgen’. Daarin kan de bezoeker kijken hoe in de nabije toekomst de tv een nog meer prominentere plek in de huiskamer inneemt.

Aan het onderzoek hebben 1285 mensen meegedaan. De resultaten zijn herwogen op geslacht, leeftijd en opleiding en vormen een representatieve weergave van de inwoners woonachtig in Noord-Nederland van 25 jaar en ouder.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 08-03-2013

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.