Magere voldoende Rutte II

5 november 2012
Het Noorden juicht om het schrappen van de Olympische Spelen op Nederlandse bodem, maar ziet weinig heil in het samenvoegen van Drenthe, Groningen en Friesland tot één landsdeel. Het regeerakkoord dat Rutte en Samsom vorige week presenteerden, krijgt met een 5,9 een magere voldoende. Dit blijkt uit een onderzoek onder 806 noorderlingen. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door het RegioNoordPanel in samenwerking met Enigma Research. De uitkomsten van het onderzoek zijn representatief te noemen. Liefst 85 procent van de ondervraagden is voor het schrappen van de Olympische Spelen. Een even grote groep vindt het prima dat de grens voor de verkoop van alcohol wordt opgetrokken van 16 naar 18 jaar. Dat er een miljard euro op ontwikkelingssamenwerking wordt bezuinigd, kan op de instemming van twee derde van de ondervraagden rekenen. Bijna net zoveel mensen zijn vóór de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Opmerkelijk: meer dan de helft is voor de invoering van inkomensafhankelijkheid in de zorgkosten. Lang niet alle plannen van Rutte II worden met gejuich ontvangen. Slechts 17 procent is voor het doorgaan met de JSF-straaljager. Ongeveer een derde van de ondervraagden pleit voor het verkorten van de WW-periode van drie naar twee jaar. Ook als het gaat om de vorming van gemeenten met minimaal 100.000 inwoners, is een kwart voor de plannen.

Meer dan de helft van de ondervraagden (57 procent) is tegen de samenvoeging van Groningen, Drenthe en Friesland. Als het echt moet, willen Groningers en Drenten wel samen, maar niet met Friesland erbij. Omgekeerd zijn dezelfde geluiden hoorbaar. Een krappe voldoende. Als het aan het RegioNoordPanel ligt, zit er niet meer in voor Rutte en Samsom. De PvdA-kiezers zijn het positiefst. Zij geven een 6,3. Enig vertrouwen is er wel bij de eigen achterban. Meer dan de helft van het VVD-en PvdA-electoraat gaat er vanuit dat het kabinet, dat vandaag wordt gepresenteerd, de rit uitzit.

De inkomensafhankelijke zorgpremie blijft onderbelicht. Reden: bij de start van het onderzoek was de commotie op dit punt nog niet in alle hevigheid losgebarsten. Duidelijk is dat er veel verdeeldheid heerst over de regeerakkoord van VVD en PvdA. De hypotheekrenteaftrek en de inkomenspolitiek in de zorg worden het vaakste zowel de ’persoonlijk beste’ als de ’persoonlijk pijnlijkste’ maatregel genoemd.

Een bloemlezing van losse opmerkingen: Over de vorming van een noordelijk landsdeel: “Kunnen de drie provincies beter autonoom worden. Van de aardgasbaten kan het Noorden heel goed rondkomen. Kijken of ze in Den Haag dan nog zo blij zijn met dit soort plannetjes.” En: “Schandalig. Nog grotere afstand tussen burger en overheid.” Maar ook: “We zijn te dun bevolkt om iets in de melk te brokkelen.” Over de gevoeligheden: “Ik ben Fries en blijf Fries.” En: “Samenvoegen is onmogelijk. Friezen willen alleen Groot-Friesland.” Dus: “Weg identiteit.” Over het opschroeven van de alcoholgrens naar 18 jaar: “Twee jaar voordat je mag autorijden, mag je in in Nederland al zuipen. Beter andersom.” En: “Prima maatregel, alleen al omdat Rutte en Samsom iets nuchters uitstralen.”

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 5-11-2012

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.