1 op de 3 stemmers weet ’t nog niet

10 september 2012
Minder dan een week voor de verkiezingen zijn er in het Noorden nog veel stemmen te winnen voor de politieke partijen. Eén op de drie kiezers in Drenthe en Groningen weet nog niet op welke partij hij of zij woensdag gaat stemmen. Dat blijkt uit onderzoek onder het RegioNoordPanel. Afgelopen woensdag en donderdag vulden 583 Drenten en Groningers de vragenlijst in.

Van degenen die al wel weten op wie ze gaan stemmen (67 procent van de ondervraagden) krijgen linkse partijen de voorkeur. Opgeteld bij elkaar kapen PvdA, SP en GroenLinks ruim de helft (51 procent) van de stemmen weg. De VVD is goed voor ongeveer 20 procent van de noordelijke stemmen en daarmee na de PvdA (30 procent) het populairst. Er is ook gevraagd welke partijen bij voorkeur zijn vertegenwoordigd in het nieuwe kabinet. De meest gekozen combinatie (34 procent) is er eentje waarin PvdA en SP voorkomen. Andere opties zijn met PvdA/D66 (13 procent), VVD/CDA (11 procent), VVD/D66 en PvdA/VVD (beide 10 procent).

69 procent van de ondervraagden geeft aan dat het partijprogramma van doorslaggevend belang is bij het bepalen van de keuze. Op ruime afstand gevolgd door strategisch (22 procent) en de lijsttrekker (8 procent). Aan zowel de kiezers die hun stem al hebben bepaald als degenen die nog niet zo ver zijn, is gevraagd welke thema’s van doorslaggevend belang zijn bij de keuze. Het zorgbeleid steekt daar met kop en schouders boven uit. 68 procent stemt op basis van de zorgparagraaf op de betreffende partij. Onder SPstemmers is dat 92 procent. Andere onderwerpen die belangrijk zijn, zijn Europa (46 procent), hypotheekrente (39), ontslagrecht (38) en AOW (35). Tot slot geeft ongeveer vier op de tien van de ondervraagden aan de politieke ontwikkelingen in de krant (44 procent) en op tv (37) op de voet te volgen.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 08-09-2012

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.