Kliekjesdag is populair

19 december 2011
Noorderlingen gooien niet graag eten weg. Bijna driekwart van de noorderlingen voelt zich schuldig wanneer ze voedsel in de vuilnisbak kiepert. Vrouwen hebben daar meer last van de mannen. Meer dan een derde van de inwoners van Noord-Nederland houdt regelmatig een kliekjesdag. Dat blijkt uit een onderzoek van RegioNoordPanel.

De animo om nog iets te doen met de restanten van de maaltijd is onder ouderen groter dan onder jongeren. In Drenthe wordt het iets vaker gedaan dan in Groningen. Een kwart zegt nooit een kliekjesdag te houden. De helft van de ondervraagden denkt overigens dat voedselverspilling niet te voorkomen is. Opvallend is dat jongeren dat vaker vinden dan ouderen: 61 procent tegen 43 procent. Uit de enquête blijkt ook dat 18 procent van de noorderlingen bijna dagelijks nog bruikbaar voedsel weggooit.

Mannen bezondigen zich daar vaker aan dan vrouwen, Drenten iets vaker dan Groningers. Ouderen gaan zorgvuldigermet voedsel om: 74 procent bewaart warm eten, wanneer er na de maaltijd nog iets over is. “Ouderen doen het beter dan jongeren, dat is nog steeds zo”, bevestigt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum in Den Haag. De jeugd kan een voorbeeld nemen aan bekende noorderlingen zoals zangeres Imca Marina, frontman Felix Maginn van de band Moke en warenhuistycoon Nico Vanderveen van de gelijknamige onderneming in Assen. Zij hielden op verzoek van de krant eenweek bij hoeveel voedsel zeweggooiden.

Dat bleek bijzonder weinig te zijn.”Ik gooi heel weinig weg, soms wat vleeswaren. Stel dat ik wat oud brood over heb, dat geef ik aan mijn eenden. Of, samen met wat andere rommel, aan de alpaca’s van de buurman”, zegt Imca Marina uit Midwolda. In Garsthuizen laat Felix Maginn weten ook weinig in de buurt van de vuilnisbak te komen. Nou is dat in zijn gevalwel lastig,want hij is voortdurend onderweg met zijn band. Maar, zegt de hippe zanger, “voedsel vind ik belangrijk. Als je je maaltijden goed plant en wat overblijft bewaart in de vriezer of zo, hoef je maar weinig weg te gooien.” En dat is ook de conclusie van Nico Vanderveen in Assen. “Alswe iets overhouden, gaat het naar de buurvrouw. Of we eten het zelf op.” >> 33 Voedselenquête Wij hebben nog wel eens een kliekjesdag Ik ben bereid mijn gedrag te veranderen om minder voedsel te verspillen 72% 21% 7% Eens Neutraal Oneens Ik voel me soms schuldig als ik eten weggooi

Bron: Dagblad van het Noorden.
Gepubliceerd: 19-12-11

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.