Ontbijt – lekker belangrijk

25 november 2011
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat weet (bijna) iedereen. Maar weten is één, eten is twee. Bewoners van Friesland, Groningen en Drenthe zijn echte ontbijters: ze eten bijna allemaal ’s ochtends hun eerste maaltje. En de vijf procent die het niet doet, heeft er geen tijd voor, slaapt liever wat langer of krijgt zo vroeg nog geen hap door de keel.

Het is een van de vele uitkomsten van het grote Noorderland Ontbijtonderzoek.

Bammetje
Het Regio Noord Panel vroeg in opdracht van Noorderland zo’n 800 noorderlingen naar hun ontbijtgedrag. Torenhoog favoriet is de ‘gewone’ boterham met beleg. Die ligt bij maar liefst driekwart van de Noorderlanders elke ochtend op het bordje. Vooral mannen smeren het liefst een bammetje. Vrouwen eten vaker muesli, cruesli of een cracker. Met een koppie thee. Mannen zijn meer van de koffie, zo ’s ochtends vroeg.

Tafel of bank
De meeste ontbijtjes worden aan tafel genuttigd, maar er zijn ook vroege vogels die voor de tv zitten met hun broodje of bordje brinta. Vooral Friezen: bijna een kwart zit door de week op de bank voor de kijkbuis. De meesten hebben tijd om thuis te ontbijten. Een paar zijn genoodzaakt onderweg naar werk of op het werk te eten. Voor de meeste noorderlingen is het ontbijt een kwestie van hap-slik-weg: bijna tweederde doet er maximaal 10 minuten over. Slechts een enkeling kan zich veroorloven doordeweeks langer dan 20 minuten te ontbijten. In het weekend wordt wel de tijd voor het ontbijt genomen. Dan doet tweederde er tien minuten of langer over.

TV of krant
Bijna de helft van de ondervraagden heeft een krant als ontbijt. Dat zijn vooral Drenten en Groningers, zij consumeren dan (de ochtendkrant) het Dagblad van het Noorden. Friezen kijken – zoals we hierboven ook al constateerden – meer tv dan ze kranten lezen. Andere bezigheden die de noorderling tijdens het ontbijt graag doet, zijn kletsen en naar de radio luisteren. Maar er zijn er ook bij die tijdens het ontbijt computeren, de bijbel lezen of hun haar fohnen.

Liever…
De meerderheid doet niets liever dan ontbijten. Toch zou meer een kwart van de noorderlingen heel graag nog eventjes door willen slapen of uitgebreid koffiedrinken. Mannen willen het ontbijt het liefst inruilen voor ochtendgymnastiek in bed. De vrouwen daarentegen slapen liever uit…

Vies en lekker
De ondervraagden konden ook aangeven wat hun lekkerste en vieste ontbijt is geweest. Bij de lekkerste ontbijtjes scoren versgebakken warme broodjes heel goed. Ook wil de Noorderlander graag uitgebreid ontbijten met veel vers en veel keuze. Typisch Engelse ontbijt met witte bonen in tomatensaus en vettigheden zoals spek en worstjes worden niet in dank afgenomen. Zuurdesembrood valt ook niet goed. Ook kwamen er regelmatig jeugdherinneringen voorbij. Van krentjebrij, aangebrande havermoutpap, levertraan of brinta met klonten krijgen sommigen nu nog kippenvel. Ook ontbijtjes van de kids, gemaakt voor moeder- of vaderdag, roepen niet altijd sweet memories op.

BO’tje (bekend ontbijtje)
Als de noorderling een ontbijtje voor Doutzen Kroes mocht samenstellen, zou ze niet veel te eten krijgen. Licht verteerbare kost, sapjes, yoghurt, fruit: gezond en niet dikmakend. Sven Kramer daarentegen zou een stevig ontbijt krijgen: muesli, pasta en heel veel volkoren boterhammen met pindakaas. Jacques d’Ancona moet het doen met veel koffie, luxe broodjes, croissantjes, champagne en af en toe een zachtgekookt ei. Marianne Timmer krijgt magere yoghurt met cornflakes, versgeperst sinaasappelsap, een kopje koffie met melk en een sneetje geroosterd brood met halvarine omega 3 voorgeschoteld, want ‘Marianne moet wel in vorm blijven’.

Andere belangrijke trivia
* Zo’n 40 procent poetst zijn tanden niet na het ontbijt
* Slechts 20 procent van de jarigen krijgt ontbijt op bed
* Jongeren maken vaker bammetjes voor de rest van de dag klaar dan ouderen
* De helft van de vrouwen ontbijt in het weekend in nachtkleding
* Voor een ontbijt met bubbels is de noorderling niet te porren
* Niet-ontbijters ontbijten wel als het voor ze wordt klaargemaakt
* Ruim een kwart ziet een ontbijtservice op het werk wel zitten

Het Noorderland Ontbijtonderzoek is een representatief onderzoek, gehouden onder 842 personen uit Groningen, Friesland en Drenthe en uitgevoerd door het RegioNoordPanel. Meer weten over het ontbijtgedrag van Friezen, Groningers en Drenten? Het hele Noorderland Ontbijtonderzoek staat op www.noorderland.nl

Bron: Noorderland. Special november 2011

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.