De helft slikt elke dag

4 november 2011
Bijna de helft van alle Friezen, Groningers en Drenten slikt dagelijks medicijnen. En ze zijn er best tevreden over, ook al klaagt een kwart erover. Die mensen hebben vooral last van bijwerkingen. Een derde van de medicijngebruikers slikt dagelijks meer dan drie soorten, vaak voor diabetes, longziekten, een te hoog cholesterol en schildklierproblemen.

Het meest gebruikt worden bloeddrukverlagers, bijna de helft van alle medicijngebruikers nemen die in. Maagzuurremmers zitten bij een kwart in het medicijnkastje. In opdracht van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant heeft RegioNoordPanel duizend inwoners van de drie provincies bevraagd over hun medicijngebruik. Tussen de Friezen, Groningers en Drenten zitten kleine verschillen. Friezen zijn net iets meer tevreden over hun medicatie dan de buren. En van de ontevreden gebruikers ligt de Drentse onvrede vooral in de vermeende slechte werking van de pillen.

Vrijwel iedereen slikt wel eens pijnstillers zoals paracetamol. Slechts 4 procent van de vrouwen en13 procent van de mannen neemt ze nooit. Een kwart van de ondervraagden gebruikt elke maand een pijnstiller. Een op de tien doet dat elke week, een klein percentage zelfs dagelijks.

Maar ruim de helft heeft ze maar een paar keer per jaar nodig. Bijwerkingen zorgen vooral voor ongenoegen. Spierpijn, hoofdpijn, huidklachten, jeuk en erectieproblemen geven de pillenslikkers als negatieve bijkomstigheden op. Op last van de zorgverzekeraar of de apotheker moet de meerderheid wel eens van merk of soort medicijn wisselen. Dit zorgt voor ergernis bij tweederde van de ondervraagden. Een derde van de ondervraagden slikt dagelijks meer dan drie soorten medicijnen. Bij de ouderen boven 54 jaar is zelfs bijna de helft ‘veelslikker’. Een ruime meerderheid brengt medicijnen terug naar de apotheek als ze over de houdbaarheidsdatum heen zijn, Groningers zijn daar trouwer in dan Drenten en Friezen.

Het lezen van een bijsluiter voor inname van een nieuw medicijn is goed gebruik. Ruim driekwart doet dat, vrouwen vaker dan mannen overigens. Slechts een vijfde van de ondervraagde is beroerd geworden van een geneesmiddel dat verkeerd was voorgeschreven. Het is de Friezen overigens vaker overkomen dan de Drenten en de Groningers. De laatste vraag aan de panelleden was: tegen welke ziekte moet er in uw ogen zo spoedig mogelijk een medicijn worden uitgevonden? Velen antwoordden met ’kanker’. Anderen noemden dementie, diabetes, reuma, spierziekten, multiple sclerose. Het is een heel lange lijst van nare, ongeneeslijke ziekten. Een ondervraagde hoopt op ’een supermedicijn dat alle zieke mensen kan helpen’. Een op de drie dagelijkse medicijngebruikers heeft last van bijwerkingen 3 De meest gebruikte dagelijkse medicijnen zijn bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en maagzuurremmers 3 Een op de 100 noorderlingen wil wel als proefpersoon fungeren voor medicijnen

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 03-11-2011

Andere onderzoeksresultaten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.