Studie: vierdaagse werkweek goed voor bedrijf en personeel

6 maart 2023
Een vierdaagse werkweek is voor de meeste werknemers veel productiever dan de traditionele werkweek van vijf dagen. Dat is de conclusie van een groot onderzoek in Groot-Brittannië onder bijna 3000 werknemers van zestig bedrijven. Bij het onderzoek, dat wordt beschreven als het grootste ooit naar dit thema, waren onder anderen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en het Amerikaanse Boston College betrokken.

Het onderzoek vond plaats tussen juni en december vorig jaar. Personeel dat meedeed aan het onderzoek kreeg nog wel een volledig salaris. De productiviteit van deze werknemers ging er niet op achteruit. Sterker nog, bij de bedrijven was een gemiddelde omzetstijging van 35 procent waar te nemen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Niet alleen de bedrijven leken te profiteren, ook de werknemers zelf. Zo nam het aantal slaapproblemen af, evenals burn-out- en stressklachten. ,,We kregen veel gelukkige mensen, mensen genoten er echt van”, zegt professor Brendan Burchell van de Universiteit van Cambridge. ,,Ze vonden het echt een beloning om drie dagen weekend te hebben in plaats van twee.” Het plan voor de nieuwe werkweek is ook voorgelegd aan de Britse regering.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 22-02-2023

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.