Prijspeil funest voor gezonde voornemens
16 januari 2023
Het is traditioneel een van dé goede voornemens in het nieuwe jaar: gezonder leven. Dat is misschien wel lastiger dan ooit, nu sporten en gezond eten alsmaar duurder worden.
Een keten van sportscholen in Gelderland windt er geen doekjes om: door stijgende kosten van energie, grondstoffen en leveranciers gaan de abonnementskosten vanaf 1 januari met 7 procent omhoog. En voor nieuwe leden zelfs met 10 procent. „Ondanks dat wij zoveel mogelijk de prijsstijgingen op ons proberen te nemen, ontkomen ook wij er niet aan.” Op heel veel plekken wordt sporten duurder, van de prijs voor een zwem- of schaatskaartje tot de jaarlijkse bijdrage voor de voetbalclub. De helft van de verenigingen die zelf een hogere huur moeten betalen voor hun gebouw, heeft besloten omde contributie te verhogen, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.
Het kan ook op andere manieren: zo geeft 55 procent van sportverenigingen met een eigen sportkantine aan dat de prijzen in de kantine worden verhoogd. De hoge inflatie heeft nu al effect op de dagelijkse keuzes van veel Nederlanders. Een kwart zegt in een onderzoek van verzekeraar a.s.r. dat ze hun sportabonnement hebben opgezegd, omdat ze het niet kunnen of willen betalen. Bijna een derde geeft aan minder gezond te eten nu alles in de supermarkt zo duur is. De Rabobank gaat er bovendien vanuit dat de voedselprijzen in de eerste maanden van 2023 nog eens tussen de 10 en 20 procent zullen stijgen. Ook gaat de koopkracht van veel Nederlanders naar verwachting achteruit. Daarmee komt hét goede voornemen van veel Nederlanders, gezonder leven, in gevaar.
„Het wordt een zwaar jaar op gezondheidsvlak”, voorspelt Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG, die gezondheidsverschillen tussen Nederlanders onderzoekt. „Stoken of koken is een reële vraag geworden, vooral voor Nederlanders die weinig financiële ruimte over hebben. Dan is bijvoorbeeld kiezen voor goedkoper, ongezonder eten een van de manieren om rond te komen.” Ook voor anderen ligt een ongezonde leefstijl op de loer – en eigenlijk kan je dat individuen moeilijk aanrekenen, vindt hij. „In de supermarkt liggen nu meer soorten chips dan aardappelen. Overal zijn reclames van ongezond eten, maar advies van het voedingscentrum wordt gezien als betutteling. En dan is het devies: jij moet je leefstijl maar aanpassen.” Dit zou het perfecte moment zijn om gezond eten goedkoper te maken, bijvoorbeeld door de btw op groente en fruit te verlagen, meent Mierau. „Maar dat lijkt niet te gaan gebeuren, omdat de politiek en belangengroepen de zaken vertragen. Het is om cynisch van te worden.”
Toch is het niet onmogelijk om van 2023 een gezond jaar te maken, zegt diëtiste en voedingsdeskundige Marjanne Prins. „Denk na over de dingen die je het meeste eet of drinkt. Doe je veel suiker in je koffie? Drink je elke dag cola? Probeer daar dan vanaf te komen, want daarmee heb je de grootste impact.” Ze heeft ook tips om geldzorgen het hoofd te bieden. „Veel mensen halen vaak snel even een koffie of een broodje op het station. Dat kost een hoop geld. Beter is om één keer per week naar de supermarkt te gaan en van tevoren goed te bedenken wat je nodig hebt. Let ook op groenten van het seizoen, die zijn voordelig. En koop altijd een paar dingen die je écht lekker vindt. Als patat belangrijk voor je is, eet het dan een keer uit de airfryer. Als je jezelf dat soort dingen niet gunt, hou je het nooit vol.”
Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 02-01-2023