Overheid geen sexy baas meer

17 maart 2022
De gemiddelde ambtenaar wordt steeds ouder. Dat komt doordat veel jonge ambtenaren al na een paar jaar afhaken terwijl 45-plussers blijven zitten. Van alle ambtenaren is nu 54 procent boven de 45 jaar, constateert loonstrookjesverwerker Visma Raet.

Het bedrijf doet ieder jaar onderzoek naar de aantrekkelijkheid van werkgevers en waarschuwt in zijn nieuwste rapport dat de overheid steeds grijzer wordt. In andere sectoren ligt het aantal 45-plussers bijna 10 procent lager. „Werken als ambtenaar is niet meer sexy”, stelt hr-directeur Marco Winkel van Visma Raet. „Zeker niet als je impact wil maken, wat veel jongeren ambiëren. De overheid heeft echt een imagoprobleem.” Wat ook niet meehelpt is de versnippering in de politiek en een schandaal als de toeslagenaffaire. Tegelijkertijd schrikt de overheid met haar stroperigheid mensen af.

Veel jonge ambtenaren vertrekken na een paar jaar weer, merkt voorzitter John Posthumus van Futur, de organisatie voor jonge ambtenaren. Uit cijfers over de uitstroom bij de landelijke overheid blijkt dat vijf jaar geleden al bijna een op de vier jonge werknemers het binnen twee jaar voor gezien hield. Die situatie is er door de krapte op de arbeidsmarkt niet beter op geworden, denkt Winkel. „Er wordt van alle kanten aan werknemers getrokken. De jonge generatie wil veel en snel. Daar kan de overheid niet tegenop.” „Doodzonde voor alle partijen”, meent Posthumus, die zelf als ambtenaar werkt in Vlaardingen. „Ik wil niet zeggen dat al die jonge collega’s gefrustreerd afhaken. Maar ze zijn wel teleurgesteld in de overheid als baas.”

Een van hen is Tessa van den Bongaardt. Ze werkte zes jaar lang als sociale wetenschapper voor de gemeente Amsterdam, steeds met een tijdelijk contract. „Op mijn 26ste werkte ik er zes jaar. Toen heb ik aangegeven dat ik graag een vaste aanstelling wilde. Dat bleek er om allerlei redenen niet in te zitten, terwijl ik er wel recht op had.” Uiteindelijk kreeg ze haar aanstelling, maar bleek er toch teveel gebeurd om nog te blijven. Omkijken in wrok doet Den Bongaardt niet. „Ik heb nu een hartstikke leuke baan bij Project Crossover, een sociale onderneming. Maar als ik terugkijk vind ik het wel pijnlijk hoe de gemeente met mij als jong talent is omgegaan.”

Ook Mark Kokos trok de deur als ambtenaar achter zich dicht. Hij werkte als communicatiemedewerker bij de gemeenten Wijdemeren en Soest, maar stapte drieënhalf jaar geleden over naar woningcorporatie Rochdale. „Ik zag geen doorgroeimogelijkheden meer. En ik wilde meer reuring en spanning in mijn werk. De betaling is goed, de collega’s zijn fijn. Maar je kunt als ambtenaar toch weinig voor elkaar krijgen. Er is veel hiërarchie. Dat zie ik nu nog beter. Dan zijn wij er bij Rochdale uit over een woningbouwproject, maar doet de gemeente nog weken over zo’n besluit.” De overheid is als werkgever behoorlijk star, vult hr-expert Winkel aan. „Iemand die tien jaar lang bij Bol.com heeft gewerkt en daar allerlei technologische kennis heeft opgedaan, maakt bij de overheid geen kans. Het argument is dan dat iemand zonder bestuurlijke ervaring het bij de overheid niet redt.” Intussen waarschuwen ambtenaren dat de technologische kennis in hun organisatie achterop raakt. In het onderzoek van Visma Raet zegt 30 procent een kennisgat te ervaren omdat er te weinig nieuw talent in de organisatie binnenkomt. Zelf willen ze trouwens ook graag bijgespijkerd worden. Maar bij een op de vijf is bijscholing op de werkplek ‘niet echt gebruikelijk’.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 04-03-2022

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.