Meer zonnepanelen, minder lasten

17 februari 2022
Ook eigenaren van zonnepanelen maken zich zorgen om de stijgende energieprijzen, ondanks dat ze zelf een gedeelte van hun energie opwekken. Dit blijkt uit onderzoek van Zonnefabriek onder ruim vijfhonderd respondenten. 

De reden hiervoor is dat meer dan de helft van de zonnepaneleneigenaren verwacht in de toekomst meer stroom te gaan gebruiken. Dat zo veel mensen verwachten dat het stroomgebruik in de toekomst gaat toenemen kan te maken hebben met een stijging in het gebruik van elektrische auto’s. Daarnaast denken steeds meer mensen er over na hun huis gasloos te maken. Er is dus meer groene stroom nodig om in het toekomstige verbruik te voorzien. ‘Het destijds ontworpen systeem levert mogelijk niet meer voldoende voor het huidige of toekomstige verbruik van mensen’, vertelt David van der Burg, directeur van Zonnefabriek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 60 procent van de zonnepaneleneigenaren de opbrengst van hun zonnepanelen wekelijks of zelfs vaker bekijkt. De respondenten geven aan dat ze gemiddeld 91 euro per maand te betalen aan energie. Een gemiddeld huishouden zonder zonnepanelen is volgens het Nibud wel 148 euro per maand kwijt aan gas en elektra. Een gemiddeld huishouden is verder tot wel drie keer zoveel geld kwijt aan gas in vergelijking tot stroom. Eigenaren van zonnepanelen zouden dus nog meer kunnen besparen door van het gas af te gaan. Hiervoor zullen zij wel meer stroom moeten opwekken. Het besparen op de steeds duurder wordende energierekening is voor meer dan de helft van de respondenten de reden geweest om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit zal ook de grootste motivator zijn om mensen meer verduurzamende maatregelen te laten nemen. Van der Burg: ‘Willen we de energietransitie versnellen dan zullen we het financieel aantrekkelijk moeten maken voor mensen om hun huis verder te verduurzamen.’

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 04-02-2022

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.