Vermogen tien rijkste mannen verdubbeld tijdens pandemie

31 januari 2022
Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is in de eerste twee jaar van de pandemie verdubbeld, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib in een rapport. In dezelfde periode zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terechtgekomen. Een ,,dramatische stijging en pijnlijke trendbreuk met voorgaande jaren”, aldus de organisatie in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid.

De organisatie schat dat het vermogen van de tien rijkste mannen nu uitkomt op een bedrag van 1,5 biljoen dollar. Oxfam baseert zich op de Forbes-lijst van miljardairs in 2021, met daarin onder anderen Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (ex-topman Amazon), Bernard Arnault (luxemerken Louis Vuitton, Moët en Hennesy), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) en Warren Buffett (topinvesteerder). Twee jaar geleden, toen de pandemie uitbrak, waren zij nog goed voor een gezamenlijk vermogen van 700 miljard dollar. De toename is sneller dan de afgelopen veertien jaar en de grootste gemeten stijging ooit, stelt Oxfam.

Vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen zoals mensen van kleur en lhbtqia+ers zijn intussen de dupe van de pandemie, stelt de organisatie. Oxfam wees hier in een eerder onderzoek naar de verdeling van rijkdom tijdens de pandemie al op. Vrouwen en meisjes verloren in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten, becijferde Oxfam. Ook verloren zij hun kans op een baan of scholing. Ook in Nederland is het gat tussen de allerrijksten en de meerderheid van de bevolking groot, vindt Oxfam. ,,Het opgetelde vermogen van de 2120 rijkste Nederlanders is groter dan dat van de 10 miljoen armste”, stelt de organisatie.

Nederland heeft ook verantwoordelijkheid om de verdeling van arm en rijk aan te pakken, vindt Oxfam. ,,Maar die urgentie zien we nauwelijks nog terug in het coalitieakkoord dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken”, zegt Oxfam-directeur Michiel Servaes. ,,Als het gaat om internationale solidariteit, de aanpak van belastingontwijking en een eerlijke verdeling van vaccins moet de ambitie echt omhoog.” Oxfam verwacht dat de ongelijkheid tussen landen de komende periode zal toenemen. Het onder meer niet tijdelijk opheffen van patenten op coronavaccins betekent volgens de organisatie dat mensen in ontwikkelingslanden meer kans lopen te overlijden aan het coronavirus.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 18-01-2022

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.