Verschil huizenprijzen tussen arme en rijke buurten gedaald

15 september 2021
Het verschil in de huizenprijzen tussen arme en rijke buurten is de afgelopen jaren iets gedaald. Dat komt naar voren uit onderzoek van Calcasa. Bedroeg het verschil in 2009 nog 44 procent, dit jaar is dat gedaald naar ruim 41 procent.

Dit betekent dat de gemiddelde prijs van een woning in de duurste wijk in een gemeente ongeveer 41 procent hoger is dan die in de goedkoopste wijk. Maar landelijk is er veel variëteit. In sommige gemeenten zijn de verschillen tussen arme en rijke wijken aanmerkelijk groter dan het gemiddelde. Zo zijn de woningen in de noordwestelijke wijken van Groningen – niet verrassend – gemiddeld 227 procent goedkoper dan die in Glimmen, Onnen en Noordlaren.

De verschillen in huizenprijzen in een en dezelfde gemeente zijn met een factor 4 verreweg het grootst in Amsterdam en Den Haag. Zo is de gemiddelde woningwaarde in de Bijlmer gemiddeld 280.000 euro en in de Apollobuurt 1.125.000 euro. Kijken we naar de verschillen binnen provincies dan is in Drenthe een huis in Eelderwolde (Tynaarlo) met een gemiddelde prijs van 665.000 euro 3,5 keer duurder dan een woning in de Emmer wijk Angelslo (190.000 euro). In Groningen voert Kropswolde met een gemiddelde prijs van 570.000 euro de lijst aan. Dat is ruim drie keer meer dan in de Delfzijlster wijk Tuikwerd (185.000 euro).

Volgens Calcasa zijn huizen in de prijsklasse onder de 150.000 euro in het tweede kwartaal op jaarbasis het meest in waarde gestegen, namelijk met 15,7 procent. Woningen in de prijsklasse 150 tot 250 duizend euro gingen met 15,2 procent omhoog. Huizen in de prijsklasse 350.000 tot 500.000 euro stegen met 11,1 procent nog het minst in waarde.

Calcasa is een onderzoeksbureau uit Delft dat is gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed op basis van diverse variabelen. Elke maand brengt het een woningprijsindex uit van heel Nederland. Daaruit blijkt onder meer dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2021 met 12,7 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt aardig overeen met de berekening van het Kadaster, dat in het tweede kwartaal een stijging noteerde van 13 procent. Calcasa berekende ook dat de gemiddelde woningprijs in Groningen met 16,2 procent op jaarbasis het hardst van alle provincies steeg.

De voormalige gemeente Loppersum spant de kroon. Daar werden de woningprijzen 17,1 procent duurder. Daarmee ging Loppersum vorig kwartaal met het Gooise Blaricum landelijk aan kop. Dat neemt niet weg dat de huizenprijzen in Groningen nog altijd ver onder het landelijk gemiddelde van 389.000 euro liggen. In Delfzijl is de gemiddelde woningprijs (209.000 euro) landelijk het laagst. Dat is een factor 4,6 minder dan die in Bloemendaal (960.000 euro). Wel voorspelt Calcasa dat de woningen in de provincie Groningen ook het volgend kwartaal met 14,7 procent op jaarbasis landelijk het hardst blijven stijgen. Daarmee zal de achterstand een beetje worden ingehaald.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 02-09-2021

Recente nieuwsberichten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.