Ver van GGD? Minder testen

8 september 2021
Wie verder van een testlocatie van een GGD woont, laat zich gemiddeld genomen minder testen op het coronavirus. Inwoners van Fryslân wonen gemiddeld het verst van een testlocatie en inwoners van Utrecht het dichtstbij. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van augustus 2020 tot en met januari 2021.

Mensen die binnen drie kilometer rijden van een testlocatie woonden, lieten zich het meest testen. Per maand liet 6,5 procent van deze groep dat een of meerdere keren doen, tegen 5,1 procent van de mensen die op tien kilometer afstand of verder van een testlocatie woonden. Dit effect was nog sterker bij mensen zonder auto of een ander motorvoertuig. Het CBS heeft voor dit onderzoek niet gekeken naar testlocaties van andere instanties dan een GGD.

Friezen moesten in januari gemiddeld 10,8 kilometer rijden naar een testlocatie van een GGD, inwoners van de provincie Utrecht slechts 4,3 kilometer. Tussen augustus 2020 en januari 2021 zijn er flink wat GGDtestlocaties bijgekomen. Daardoor konden veel mensen zich dichter bij huis laten testen. Fryslân telt nu nog vijf GGD-testlocaties. Die zitten in Leeuwarden, IJlst, Drachten, Heerenveen en Kollum. De onderzoekers zien ook dat mensen van achttien tot en met veertig jaar, werknemers en ontvangers van een WW-uitkering zich vaker laten testen. Gepensioneerden en bijstandsontvangers melden zich juist minder bij een GGD.

Bron: Friesch Dagblad
Gepubliceerd: 26-08-2021

Recente nieuwsberichten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.