Groot deel historische interieurs verdwenen

2 september 2021
Zo’n 40 procent van de historische interieurs van boerderijen en woningen in Waadhoeke is door de jaren heen verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Interieurs in Fryslân (SliF). De stichting inventariseerde 930 boerderijen en woonhuizen in Waadhoeke. Daarbij werd gekeken naar historische interieurs en onderdelen daarvan.

Uit het onderzoek bleek dat 39 procent van de 930 gebouwen is ontdaan van historische elementen. Dat heeft niet zelden met onwetendheid te maken. Volgens SliF is er vaak alleen informatie beschikbaar over de buitenkant van een monumentaal of historisch pand. Kennis over het interieur is er nauwelijks, merkt de stichting. Bijzondere historische elementen verdwijnen niet zelden tijdens verbouwingen in sloopcontainers.

Toch is er in Waadhoeke ook veel bewaard gebleven, schrijft SliF in het onderzoeksrapport. ‘Zo zijn er nog veel gangpoortjes in diverse stijlen en uit verschillende perioden gespaard gebleven. Net als beschilderde houten vloeren; vloeren van figuratieve, gekleurde cement- en keramiektegels; lambriseringen met 18e, 19e en 20e-eeuwse tegels van Friese makelij; deuren met geëtst glas in weelderige bloemmotieven of met Art Nouveau decoraties; bedsteden- en kastenwanden met 18e-eeuws rococo snijwerk.’

De stichting stond vooral te kijken van de ontdekking van een aantal zeldzame metalen plafonds. Die in brasserie De Stadstuin in Franeker, naast het planetarium, is bekend. Tijdens het onderzoek werden er evenwel nóg vier plafonds ontdekt met in blik gestanste decoraties. Het SliF becijfert dat 29 procent van de nog aanwezige historische elementen in Waadhoeke ‘zeer waardevol’ genoemd kan worden.

Bron: Leeuwarder Courant
Gepubliceerd: 24-08-2021

Recente nieuwsberichten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.