Relatief weinig familiebedrijven in stad Groningen en Assen

12 november 2020
De voormalige gemeente De Marne en de gemeente Midden-Drenthe hebben in het Noorden de meeste familiebedrijven. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In De Marne, inmiddels onderdeel van Het Hogeland, was twee jaar geleden 27 procent van de bedrijven in handen van families. In Drenthe was Midden-Drenthe koploper met 25,7 procent. In Friesland, Overijssel en Gelderland leveren familiebedrijven de grootste bijdrage aan de economie. Zo is bijvoorbeeld in Tubbergen één op de drie bedrijven een familiebedrijf.

De stad Groningen scoorde in het Noorden het laagste met een aandeel van de familiebedrijven van 14,3 procent. In Drenthe was dat Assen, met 17,5 procent. Nederland telde in 2018 in totaal 273.000 familiebedrijven, die goed waren voor zo’n 2,5 miljoen banen. Volgens het CBS hadden ze een omzet van 403 miljard euro, grofweg een kwart van de totale omzet in het niet-financiële bedrijfsleven in ons land. De meeste familiebedrijven zijn te vinden in de landbouw, visserij, autohandel, detailhandel en transport. Het CBS rekent zzp’ers overigens niet mee. Van de bedrijven en instellingen met 2 tot 50 werkzame personen is 69 procent een familiebedrijf.

Hoe groter het bedrijf, hoe minder vaak het een familiebedrijf is. Familiebedrijven zijn gemiddeld ook ouder dan andere bedrijven. Bijna de helft (47 procent) van de bedrijven die 30 jaar of langer bestaan, was in 2018 een familiebedrijf. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, die het onderzoek heeft aangeboden aan de Kamer, is blij met de vele familiebedrijven. ,,Naast het grote economische belang zijn familiebedrijven vaak voortrekker op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk betrokken ondernemen. Ze scoren hoog op het vlak van liefdadigheid, hebben een sterke lokale verwevenheid en leveren vaak een bijdrage aan lokale evenementen en organisaties zoals sportclubs’’, aldus de minister.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 30-10-2020

Recente nieuwsberichten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.