Kindereten supermarkten ongezond

14 september 2020
Bijna driekwart van het eten en drinken voor kinderen in supermarkten past niet in een gezond voedingspatroon. De meeste producten bevatten te veel suiker, vet, calorieën en bijvoorbeeld zout.

Dat concludeert kinderrechtenorganisatie Unicef, na onderzoek van de samenstelling van zo’n tweeduizend producten voor kinderen verkrijgbaar in verschillende supermarkten. Van bijvoorbeeld babypapjes, ontbijtgranen, tussendoortjes en kindertoetjes is nagegaan in hoeverre die producten passen binnen de richtlijnen voor gezonde voeding van het Voedingscentrum, bekend als ‘de schijf van vijf’.

Volgens het Voedingscentrum en Unicef is het voor het eerst dat in Nederland op zo’n grote schaal kinderproducten zijn onderzocht. ,,Het feit dat driekwart van de producten niet binnen de schijf van vijf past, vind ik schokkend’’, reageert Unicef-directeur Suzanne Laszlo. ,,Veel kinderen hebben geen gezond voedingspatroon. Ze eten te weinig wat goed voor ze is en te veel van wat ze niet nodig hebben. Dit maakt ze vatbaar voor bijvoorbeeld diabetes en overgewicht.’’ Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eet liefst 95 procent van de basisschoolkinderen in Nederland dagelijks minder groente dan de aanbevolen hoeveelheid, bij fruit is dat 80 procent. ,,Goede voeding is een kinderrecht’’, benadrukt Unicef-directeur Laszlo.

Voor het onderzoek zijn verschillende groepen producten geanalyseerd. In sommige categorieën, zoals de ontbijtgranen, zijn de kinderproducten minder gezond dan de producten voor volwassenen. In de categorieën meeneemkoeken en kinderdranken, bevatten de meeste producten te veel suikers, energie, zout of te weinig vezels. Op de toetjesafdeling blijkt zelfs geen enkel kinderproduct binnen de schijf van vijf te vallen. Ook het babyschap kwam slecht naar voren. Ruim twee derde van de producten die in dit schap ligt, sluit niet aan bij de richtlijnen voor een gezond voedingspatroon voor deze leeftijdscategorie. Unicef wil dat supermarkten het babyschap anders inrichten en alleen de verantwoorde producten laten staan.

De brancheorganisatie van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), noemt het ‘jammer’ dat Unicef zich in het onderzoek beperkt tot specifieke ‘kinderproducten’. ,,In de supermarkt staat niets een gezonde keuze in de weg. Appels, snoeptomaatjes, melk en volkoren brood zijn er immers ook voor kinderen’’, verklaart CBL woordvoerder Liane ter Maat. ,,Af en toe iets eten dat niet in de schijf van vijf past, is ook niet erg.’’

Bron: Leeuwarder Courant
Gepubliceerd: 01-09-2020

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.