Meer cv-ketels verkocht, ondanks ambitie aardgasvrij

9 september 2020
In Nederland zijn vorig jaar ongeveer 450.000 cv-ketels verkocht. Dat is een stijging van bijna 5 procent in vergelijking met 2018. Dit staat in de onlangs gepubliceerde Gasmonitor, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken, uitgevoerd door Natuur & Milieu.

,,De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen. Wie nu een hoogrendements-ketel (hr-ketel) aanschaft, heeft de komende vijftien jaar nog aardgas nodig. De hr-ketel blijft de warmtemarkt domineren, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein”, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur&Milieu.

Om de klimaatdoelstellingen te halen moet de verkoop van hr-ketels omlaag, aldus Natuur & Milieu. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland aardgasvrij worden verwarmd. Als duurzame technieken het uiteindelijk willen ‘winnen’ van de hr-ketel, moet er wat veranderen, vindt Natuur & Milieu.

,,Het is noodzakelijk dat we in Nederland veel meer en beter gaan isoleren. Dat is voor de toepasbaarheid van veel duurzame technieken de eerste stap. Daarom roepen we de overheid op isoleren veel aantrekkelijker te maken en desnoods wettelijk te verplichten bij woningoverdracht.”

Bron: Friesch Dagblad
Gepubliceerd: 27-08-2020

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.