Noordpool nog voor 2050 ijsvrij in de zomer

11 mei 2020
De Noordelijke IJszee zal nog voor 2050 tijdens sommige zomers ijsvrij zijn. De effectiviteit van klimaatmaatregelen zal bepalend zijn voor de frequentie en de duur van die periodes.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers die verbonden zijn aan 21 onderzoeksinstituten uit de hele wereld. De coördinatie was in handen van de Universiteit van Hamburg in Duitsland. Het team analyseerde recente resultaten van veertig verschillende klimaatmodellen. Met behulp van deze modellen bekeken de onderzoekers de houdbaarheid van het poolijs in een scenario met hoge toekomstige CO2-emissies en weinig klimaatbescherming.

Zoals verwacht smolt in deze simulatie het ijs snel tijdens de zomermaanden. Uit de nieuwe studie blijkt echter dat het zee-ijs ook snel kan verdwijnen zelfs als de CO2-uitstoot snel aan banden wordt gelegd. ,,Als we de mondiale uitstoot snel en substantieel verminderen en zo de opwarming van de aarde onder de 2 graden celsius houden ten opzichte van het pre-industriële niveau, zal het arctische zee-ijs desondanks waarschijnlijk af en toe verdwijnen tijdens de zomer”, zegt Dirk Notz van de Universiteit van Hamburg. ,,Ook blijkt dat dit nog voor 2050 al het geval zal zijn. Dit verraste ons echt”, zegt hij.

Momenteel is de Noordpool het hele jaar door bedekt met zee-ijs. Elke zomer neemt het ijs wat af, in de winter groeit het weer aan. Door de opwarming van de aarde is het totale gebied van de Noordelijke IJszee dat bedekt is met zee-ijs de afgelopen decennia snel gekrompen. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor het ecosysteem en het klimaat van de Noordpool: het zee-ijs vormt een jacht- en leefgebied voor ijsberen en zeehonden en houdt de Noordpool koel door zonlicht te weerkaatsen. Hoe vaak de Noordpool ijsvrij wordt, hangt volgens de studie grotendeels af van de toekomstige CO2-uitstoot. Als die snel wordt beperkt, zullen ijsvrije jaren maar af en toe plaatsvinden. Met aanhoudende hoge emissies zal dat echter het geval zijn in de meeste jaren. De mens heeft dus nog steeds invloed op de evolutie van het zee-ijs, stellen de onderzoekers.

Bron: Friesch Dagblad
Gepubliceerd: 27-04-2020

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.