Stadjers lopen weg met Stad

12 december 2019
Stadjers zijn apetrots op hun stad. Inwoners van Groningen roemen de veiligheid, de sfeer en hun prettige stadsgenoten. Van de Nederlandse steden met meer dan honderdduizend inwoners zijn alleen Den Bosch en Maastricht populairder onder de eigen bevolking.

Dat blijkt uit het Steden&Streken Merkenonderzoek van het Amsterdamse bureau Hendrik Beerda Brand Consultancy, dat tweejaarlijks de reputatie van de honderd grootste gemeenten meet. Er werden bijna 16.000 mensen gepolst voor het onderzoek.

Groningen staat op plaats drie als het gaat om trots en sfeerbeleving onder de bevolking. Maar Groningers zijn vooral blij met hun medestadsbewoners. ,,Hoewel noordelingen steevast als nuchter en ietwat kil worden betiteld, is opmerkelijk genoeg het gevoel voor de medemens juist het sterkst in de meest noordelijke stad van het land”, zegt merkadviseur Hendrik Beerda. Emmen is de enige Drentse plaats op de lijst met de sterkste reputatie onder eigen inwoners. De Emmenaren staan op de twintigste plaats, net achter Arnhem en Tilburg.

Den Bosch en Maastricht voeren het rijtje gemeenten aan. ,,De inwoners van deze twee zuidelijke steden hebben de meeste waardering voor hun stad en voelen er ook de sterkste binding mee. Bosschenaren vinden hun stad de sympathiekste van Nederland. En Maastricht krijgt van de eigen bevolking de hoogste scores wat betreft sfeer, horeca- en winkelaanbod”, aldus Beerda.

Van de vier grote steden staat alleen Utrecht in de top 10 van populairste steden onder eigen bewoners. ,,In de iets kleinere steden voelen mensen zich meer op hun gemak en hebben ze een sterkere band met hun medebewoners”, verklaart Beerda. ,,Van de grote steden geven inwoners van Den Haag hun stadsgenoten steevast het laagste rapportcijfer.” De onvrede in Amsterdam neemt ondertussen toe. De inwoners van de hoofdstad zijn de drukte en prijsstijgingen zat, hoewel de grachten en het culturele leven nog altijd hoog beoordeeld worden. Beerda: ,,Terwijl Amsterdammers het winkelaanbod in 2011 nog het hoogst waardeerden van alle steden, is de stad op winkelgebied nu naar de middenmoot afgegleden. De Amsterdammers zijn alle Nutella-winkels voor toeristen duidelijk zat.”

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 29-11-2019

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.