Cultuur in Emmen hoger gewaardeerd door inwoners

5 december 2019
Emmenaren spreken een hogere waardering uit voor de culturele activiteiten in hun woonplaats. Maar ze steken ook een waarschuwend vingertje op: het moet wel voor iedereen betaalbaar blijven. Uit de nieuwe Cultuurmonitor, een grootschalig onderzoek naar de cultuurbeleving onder de inwoners van de gemeente Emmen, blijken de culturele activiteiten van vorig jaar een hoger cijfer te krijgen dan in 2017.

Het rapportcijfer dat de inwoners aan de hoeveelheid en de kwaliteit van het culturele aanbod geven, is van een 6,7 naar een 6,8 gegaan. Maar een punt van zorg is er ook. Emmenaren vinden dat een voorstelling of festiviteit voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moet zijn.

In 2017 heeft de gemeente Emmen een vergelijkbaar cultuuronderzoek laten uitvoeren. Het Atlas Theater, het Veenpark in Barger-Compascuum, Bibliotheek Drenthe en Bioscoop Kinepolis in Emmen zijn in 2019 verreweg de bekendste culturele instellingen. De naamsbekendheid van veel instellingen is de afgelopen vijf jaar toegenomen.

Het bezoek aan voorstellingen is bijna gelijk: 86 procent in 2017 en 87 procent in 2019. Welke culturele activiteiten beoefenen Emmenaren? De populairste activiteiten zijn tekenen of schilderen (20 procent), zingen (15 procent), het bespelen van een muziekinstrument (13 procent) en fotografie/film (12 procent). En waarom doen mensen niet mee aan culturele activiteiten? De meest genoemde reden om niet cultureel actief te zijn, is ‘geen interesse’ (28 procent), gevolgd door ‘geen tijd’ (21 procent) en ‘het is te duur’ (11 procent).

De festivals en evenementen in de gemeente mogen op grote bekendheid rekenen. Maar liefst 99 procent van de inwoners kent ten minste één Emmens festival of evenement. 72 procent van de Emmenaren heeft in de afgelopen twaalf maanden minimaal één festival bezocht. Bijna driekwart van de inwoners vindt kunst en cultuur (heel) belangrijk voor de Nederlandse samenleving. Twee derde vindt kunst en cultuur (heel) belangrijk voor de gemeente. Opvallend is dat minder dan de helft aangeeft kunst en cultuur heel belangrijk te vinden voor zichzelf.

Om de belangstelling voor het cultureel aanbod te verhogen geven veel deelnemers aan het onderzoek aan dat de toegangsprijzen naar beneden moeten. Een voorstelling of festiviteit moet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn, zo blijkt uit de Cultuurmonitor. Wethouder Robert Kleine (CDA): ,,De uitkomsten van de Cultuurmonitor geven ons belangrijke informatie om cultuur te laten groeien in onze gemeente. Daarom blijven wij deze monitor in de toekomst uitvoeren.”

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 22-11-2019

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.