Vooral arbeidsongeschikten hebben belabberde nachtrust

2 september 2019
Arbeidsongeschikten hebben bovengemiddeld vaak een slechte nachtrust. Die slaapproblemen werken ook overdag lang door. Dat blijkt uit de gezondheidsenquête van het CBS.

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder, omgerekend zo’n 2,9 miljoen mensen, had vorig jaar last van slaapproblemen. De arbeidsongeschikten onder hen hadden daar zelfs twee keer zoveel last van. Het gros van deze groep slechte slapers ondervindt de volgende dag ook problemen. De slechte nachtrust belemmert hen in het dagelijks functioneren: ze zijn vergeetachtig, kunnen zich minder goed concentreren of hebben een slecht humeur.

Met dit onderzoek, dat onder 7400 Nederlanders van 25 tot 65 jaar werd gehouden, kan niet worden vastgesteld of de arbeidsongeschikten eerst slaapproblemen hadden en hierdoor hun werk moesten stilleggen óf andersom. Volgens slaapprofessor Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut is het eerste scenario het meest aannemelijk. ,,Uit internationaal onderzoek weten we dat de kans op gezondheidsproblemen toeneemt bij chronische slapeloosheid. Door slecht slapen word je moe, humeurig, vergeetachtig en gaat het uitvoeren van dagelijkse activiteiten steeds moeizamer, waardoor je uiteindelijk kunt uitvallen op je werk.’’

Uit analyse van het CBS bleek ook dat de geestelijke gezondheid, het hebben van vier of meer langdurige aandoeningen en pijnklachten een hogere kans geven op slaapproblemen.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 20-08-2019

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.