Buitenwerker wordt doodziek van de zon

8 augustus 2019
Bouwvakkers en wegwerkers lopen twee tot drie keer zoveel kans op huidkanker als mensen die binnen werken. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse UMC-ziekenhuis. Buitenwerkers vergeten zich nog wel eens in te smeren, terwijl ze zich soms de hele dag in de volle zon begeven. Onderzoeker Sanja Kežic van het UMC waarschuwt voor de gevaren: ,,Huidkanker zou erkend moeten worden als beroepsziekte.”

Hoe meer uv-straling, hoe hoger het risico op huidkanker. ,,Op basis van verschillende onderzoeken onder buitenwerkers, is het risico op bepaalde soorten huidkanker bij hen gemiddeld twee tot drie keer zo hoog als bij mensen die binnen werken”, vertelt Kežic. Daar moet wat aan veranderen. ,,Als je het mij vraagt is bewustwording het allerbelangrijkste, er moet een gedragsverandering plaatsvinden. Juist in de agrarische sector en op de bouwplaats is dat heel moeilijk. Ik denk misschien toch een beetje machogedrag. Ah joh, dat zal mij niet overkomen.”

Toch valt het aantal meldingen bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten mee, zegt Henk van der Molen. Sterker nog: het is jaarlijks niet meer dan een handjevol. Van der Molen heeft daar wel een verklaring voor: ,,Of deze mensen melden zich niet bij de bedrijfsarts, of de huidkanker komt pas op late leeftijd, als werknemers al gepensioneerd zijn.” In tegenstelling tot Nederland erkent buurland Duitsland huidkanker wel officieel als een beroepsziekte. ,,Je ziet vanaf dat moment dat het aantal geregistreerde gevallen in Duitsland drastisch toeneemt”, zegt Kežic . ,,Het is een extra motivatie voor werkgevers om er iets aan te doen, net als bij bijvoorbeeld het werken met chroom-6 of asbest.”

Toch lijkt er al een eerste stap in de goede richting te zijn gezet: in de laatste cao van dakdekkers is het dit voorjaar verplicht gesteld dat werkgevers hun personeel beschermen tegen uv-straling. Ze moeten werknemers voorzien van een zonnebril met uv-bescherming, een pet met flap in de nek, werkkleding die beschermt tegen de zon én zonnebrandmiddel. Het is voor het eerst dat dit in de cao is opgenomen, aldus FNV-woordvoerder Casper Schrijver. ,,Dakdekkers zijn boven op het dak aan het werk. Het is evident dat ze veel worden blootgesteld aan de zon.” De FNV wil dat werkgevers in de bouw ook verplicht worden medewerkers te beschermen tegen de zon. ,,Bij de vorige cao-onderhandelingen hebben we hier al over gesproken, maar toen is het niet gelukt”, vertelt Schrijver. ,,Eind dit jaar gaan we hier opnieuw voor pleiten.”

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 27-07-2019

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.