Buurt heeft invloed op krijgen diabetes

13 juni 2019
Wie te dik is, loopt in de ene woonwijk meer kans op diabetes dan in de andere wijk. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen onder deelnemers aan het grote Lifelines-onderzoek.

De kans op diabetes is niet alleen afhankelijk van overgewicht en leefstijl, maar ook van de buurt waarin iemand woont, hebben de onderzoekers aangetoond. Het was al bekend dat mensen die te dik zijn vaker lijden aan diabetes type 2. Het was ook al bekend dat er in bepaalde woonwijken meer mensen met overgewicht wonen dan in andere. ,,Maar uit onze gegevens blijkt dat dezelfde persoon, met hetzelfde profiel qua gewicht, in de ene wijk vaker diabetes heeft dan in de andere wijk’’, zegt epidemioloog Louise Dekker.

Dekker deed samen met Richard Rijnks en nefroloog professor Gerjan Navis onderzoek met de gegevens van 137.000 inwoners van Noord-Nederland die meededen aan Lifelines. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Public Health. Daarin tonen ze aan dat het individuele risico op diabetes wordt beïnvloed door de gemiddelde BMI van de wijk. Woon je in een wijk waar de inwoners gemiddeld slanker zijn, dan daalt je risico op diabetes. De bijdrage van de ‘wijk-BMI’ aan het risico op diabetes wordt groter naar gelang de wijk ‘dikker’ wordt. ,,Dit geeft veel stof tot nadenken’’, vindt Dekker. ,,We weten niet precies wat de oorzaak is.

Blijkbaar is er iets in die wijken dat maakt dat inwoners daar eerder diabetes hebben. Misschien nodigt de omgeving minder uit tot bewegen, misschien nemen ze eerder bepaald gedrag over van hun buren. Misschien heerst er meer een sfeer van ‘er is toch niets aan te doen’.’’ Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek aan dat beleid om ziektes zoals diabetes te voorkomen niet alleen gericht moet zijn op individuen, maar ook op hele woonwijken. Ze gaan in vervolgonderzoek kijken hoe de gezondheid in bepaalde wijken precies van elkaar verschilt. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. 1,2 miljoen mensen lijden er aan.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 31-05-2019

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.