Verlaag snelheid van 50 naar 30

3 juni 2019
De snelheid binnen de bebouwde kom moet omlaag van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat vindt ongeveer de helft van de Nederlanders, volgens een peiling.

Momenteel is 49 procent van de ondervraagden voorstander of groot voorstander van het verlagen van de snelheidslimiet, blijkt uit het onderzoek Is 30 het nieuwe 50? van onderzoeksbureau I&O Research. Ruim een derde (37 procent) vindt deze maatregel helemaal geen goed idee.

Wat opvalt, is dat onder fietsers het draagvlak voor 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom een stuk groter is: 71 procent is vóór deze maatregel. Bij automobilisten ligt dat op 39 procent. En vrouwen zijn vaker dan mannen voorstander van een lagere snelheid. ,,Fietsers zijn een stuk kwetsbaarder in het verkeer. 30 in plaats van 50 kan bij een aanrijding echt wel verschil maken”, verklaart Marjolein Meurs van I&O Research. ,,Het is dus wel te begrijpen dat je als fietser eerder voor verlaging van de maximumsnelheid bent dan als automobilist.” Ze vindt het ook mooi om te zien dat fietsers meer vertrouwen lijken te hebben in het aanpassingsvermogen van automobilisten dan automobilisten zelf. ,,Die zeggen namelijk vaker dat verlagen van de limiet geen zin heeft omdat weggebruikers zich er toch niet aan zullen houden.”

De RAI Vereniging, die de belangen van zo’n 700 fabrikanten en importeurs in de mobiliteitsbranche behartigt, kwam eind maart al met de wens dat 30 kilometer per uur de nieuwe snelheidsnorm wordt voor verkeer binnen de bebouwde kom. Op die manier wil de organisatie het aantal slachtoffers van verkeersongelukken verder terugdringen. Volgens voorzitter Steven van Eijck levert verlaging van de maximumsnelheid niet alleen winst op voor de verkeersveiligheid, maar beperkt het ook de geluidsoverlast. Van Eijck is ,,blij verrast’’ over het nieuwe onderzoek. ,,Bij gelijke snelheid wordt de doorstroming beter en neemt de verkeersveiligheid toe. Alleen al om die laatste reden moet deze maatregel er komen, zeker op plaatsen waar de snorfiets naar de rijbaan is verplaatst.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) laat weten niet van plan te zijn de snelheidsnorm in de bebouwde kom landelijk te verlagen. ,,Gemeenten kunnen zelf het beste inschatten waar een lagere maximumsnelheid voor de verkeersveiligheid nodig is”, aldus de bewindsvrouw.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 21-05-2019

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.