Aantal verkeersruzies in zes jaar verdubbeld

18 maart 2019
Het aantal verkeersruzies waar de politie aan te pas moet komen, is in zes jaar tijd verdubbeld. In 40 procent van de verkeersruzies was sprake van geweld. In 2018 waren er ruim 6400 verkeersruzies, meldt de Nationale Politie in EenVandaag.

,,Zorgelijk”, zegt woordvoerder Egbert- Jan van Hasselt. ,,Het lijkt wel alsof we met zijn allen een korter lontje hebben.” De meeste meldingen komen uit de regio’s Midden- Nederland, Haaglanden en Oost-Nederland. Van Hasselt raadt mensen aan bij conflicten op de weg vooral kalm te blijven. Van de automobilisten is 13 procent naar eigen zeggen wel eens betrokken geweest bij een verkeersruzie, meldt EenVandaag op basis van onderzoek onder ruim 23.000 automobilisten. Door 52 procent van die ruzies ontstond een gevaarlijke situatie op de weg. Daarbij ging het onder meer om automobilisten die elkaar abrupt lieten remmen in druk verkeer of elkaar bewust van de weg probeerden te rijden. Ook gebeurt het geregeld dat een conflict in het verkeer uitloopt op een vechtpartij. ,,Bij een wegversmalling was mijn tegenligger het niet eens met mijn voorrang. Hij trok me uit de auto, sloeg mij en scheurde mijn kleding. Dat werd politiewerk”, aldus een deelnemer aan het onderzoek.

Ook niet-automobilisten komen geregeld in verkeersruzies terecht. Met 27 procent zijn fietsers van alle weggebruikers het vaakst betrokken bij een conflict in het verkeer.

Bron: Leeuwarder Courant
Gepubliceerd: 04-03-2019

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.