Helft pogingen jongeren om tabak te kopen slaagt

13 maart 2019
De helft van de pogingen die jongeren onder de achttien jaar ondernemen om tabak te kopen, slaagt. Dat meldde de Onderzoeksredactie Tabak gisteren op basis van onderzoek dat de organisatie heeft laten uitvoeren.

De Onderzoeksredactie zegt ook dat staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis ernaast zat toen hij zei dat de handhaving van verkoop van tabak aan jongeren goed verliep. Blokhuis gebruikte cijfers van supermarktbrancheorganisatie CBL. Daaruit bleek dat in 70 procent van de gevallen jongeren geen tabak meekrijgen.

Hoewel dat klopt in supermarkten, zegt de Onderzoeksredactie Tabak dat de controle op verkoop in horeca, tankstations en tabakszaken een stuk slechter is. Uit een proef met tweehonderd zogeheten ‘mystery shoppers’ kwam naar voren dat 49 procent van de aankooppogingen slaagt.

De Onderzoeksredactie Tabak is een samenwerking tussen verschillende onderzoeksjournalisten en de Vereniging voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Sinds september 2018 valt het onder de vlag van de journalistieke organisatie de Onderzoeksredactie.

Bron: Friesch Dagblad
Gepubliceerd: 28-02-2019

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.