Wondje geneest overdag stuk sneller

3 december 2018
Als je een wondje oploopt, kan dat beter overdag. Dan geneest het bijna twee keer zo snel als een wondje dat ’s avonds wordt opgelopen.

Wetenschappers hebben dit vastgesteld aan de hand van onderzoek naar brandwonden. Daaruit blijkt dat onze biologische klok van invloed is op wondgenezing, aldus de wetenschapssite Scientias.nl. De onderzoekers baseren zich op experimenten met muizen en op observaties van mensen met brandwonden. Daaruit blijkt dat als een patient zich ’s avonds of ’s nachts had gebrand tussen 20.00 en 8.00 uur het gemiddeld 28 dagen duurde voordat de wond was genezen. Mensen die overdag een brandwond hadden opgelopen, waren gemiddeld elf dagen eerder volledig hersteld: na zeventien dagen.

De herstelduur wordt beïnvloed door onze biologische klok. Huidcellen blijken onderhevig te zijn aan die interne klok die bijvoorbeeld het slaap-waakritme bepaalt. Stoffen in de cellen bleken overdag veel actiever te zijn dan ’s avonds. Ook vonden de wetenschappers meer collageen, het belangrijkste structurele eiwit in de huid, op een wondje dat overdag was opgelopen. Snij- en brandwonden van overdag bleken 60 procent sneller te genezen. ,,Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat het ritme van onze biologische klok erg belangrijk is voor wondgenezing’’, aldus onderzoeker John Blaikley. ,,Door hiermee rekening te houden kunnen we niet alleen nieuwe medicijnen ontwikkelen, maar ook de effectiviteit van behandelingen verbeteren door het tijdstip waarop ze worden verricht te veranderen.’’

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 20-11-2018

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.