Nederland gelukkig, bevlogen én de minste burn-outs

5 november 2018
In Nederland hebben werknemers het minst last van burn-outs, blijkt uit een studie onder 35 Europese landen door hoogleraar Wilmar Schaufeli. De landen Luxemburg, Slovenië en Frankrijk scoren het hoogst op burnout.

De vijf landen die lid willen worden van de EU–Albanië, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije – scoren allemaal nog hoger. Over het algemeen geldt: in economisch zwakkere landen waar mensen meer uur werken, zijn de burn-outcijfers hoger dan in beter presterende landen waar mensen minder werken.

Op de stelling ‘ik voel me uitgeput aan het einde van de werkdag’ konden respondenten een cijfer geven van 1 (nooit) tot 5 (altijd). Het gemiddelde in Nederland is 2,68; het Europese gemiddelde 3,10. Ook de Scandinavische landen Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden scoren laag. Schaufeli: ,,In Nederland hebben we soms het idee dat we collectief last hebben van een burn-out. Maar dat Nederland met afstand het laagst scoort, is toch wel bijzonder.”

Volgens Schaufeli zijn we een rijk en stabiel land, waar we gelukkig zijn en relatief weinig werken. Het is het eerste onderzoek naar de verschillen in burn-outcijfers in Europa. Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en KU Leuven, baseert zich op het zesde European Working Conditions Survey waarvoor 44.000 werknemers ondervraagd zijn. Een burn-out is geen medische diagnose, en dus lastig om vast te stellen. Maar waar de geleerden het wel over eens zijn, is dat mentale uitputting, die in dit onderzoek gemeten wordt, de belangrijkste pijler is.

Eerder bleek al dat Nederland tot top 5 van meest gelukkige landen behoort. Schaufeli toonde in een eerder onderzoek aan dat Nederlanders ook het meest bevlogen zijn als het om hun werk gaat.

Bron: Leeuwarder Courant
Gepubliceerd: 30-10-2018

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.