Kopen op zondag steeds meer de norm  

31 juli 2018
Steeds meer gemeenten, ook in de bijbelgordel, staan het winkeliers toe om iedere zondag geopend te zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Detailhandel Nederland in 358 plaatsen. De belangenclub verwacht dat binnen vijf tot tien jaar overal de winkeltijden zijn vrijgegeven.

Vijf jaar nadat het toenmalige kabinet van VVD en PvdA de winkeltijden als vrije keuze aan gemeenten liet, mogen winkeliers al in zeven op de tien plaatsen (68 procent van alle gemeenten) hun deuren openen. Twee jaar geleden was dat zes op de tien. In 29 nieuwe collegeakkoorden is bovendien afgesproken om de zondag vrij te geven of aanzienlijk te verruimen. Zo mogen winkeliers in Zwolle en Enschede binnenkort op zondag open zijn. In Drachten werd onlangs de eerste koopzondag gevierd, na jarenlang politiek gesteggel. Daar mogen winkels nu zelfs 24 uur per dag, 7 dagen per week open.

Vooral in Noord-Holland, Noord- Brabant, Drenthe en Limburg gelden nauwelijks nog restricties aan de koopzondag. Opvallend is dat de koopzondag nu ook oprukt in meer behoudende provincies als Overijssel en Zeeland. Zo mogen winkeliers in Goes op alle zon- en feestdagen open zijn. Ook relatief christelijke plaatsen als Harderwijk, Hardenberg en het Zuid-Hollandse Bodegraven krijgen ruimere zondagopeningen. ,,We zien een duidelijke verschuiving, ook in de biblebelt,” zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland. Met name de ChristenUnie (onder andere in Enschede, Zwolle en Harderwijk) begint haar verzet op te geven, terwijl zelfs de SGP in bepaalde plaatsen (Bodegraven) soepeler wordt en concessies doet. ,,Je ziet dat de ChristenUnie pluriformer en daardoor pragmatischer begint te worden.” Seculiere partijen stellen zich bovendien veel harder op in de winkeltijdendiscussie. ,,Zij vinden de koopzondag erg belangrijk. In ruil voor meebesturen blijken CU en SGP bereid tot compromissen.”

Volgens Detailhandel Nederland, dat de 100.000 winkeliers in ons land vertegenwoordigt, is het een kwestie van tijd tot Nederlanders het jaar rond op zondag mogen shoppen. Zeker nu uit het onderzoek blijkt dat geen gemeente eenmaal verruimde tijden nog terugdraait. Van Golberdinge: ,,De koopzondag wordt de norm. Wij verwachten dat daar maximaal nog één tot twee gemeenteraadsverkiezingen overheen gaan.” De belangenclub van winkeliers juicht de oprukkende koopzondag vanzelfsprekend toe. ,,De momenten waarop winkeliers hun geld moeten verdienen, verschuiven steeds meer richting de avond en het weekend”, zegt directeur Van Golberdinge. ,,Webwinkels zijn bovendien 24/7 open en thuisbezorgen op zondag is toegestaan.”

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 17-07-2018

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.