Dreigend tekort tandartsen door afhaken buitenlanders

18 mei 2018
Er dreigt een tekort aan tandartsen. Sinds vorig jaar is de instroom van buitenlandse tandartsen compleet ingestort. Afzwaaiende tandartsen hebben daardoor grote moeite een opvolger te vinden voor hun praktijk, stelt beroepsorganisatie KNMT. Buitenlandse tandartsen, vooral uit Spanje en Griekenland, vulden de laatste jaren in toenemende mate de gaten in het Nederlandse tandartsenbestand.

In recente jaren waren er zelfs meer nieuwe buitenlandse dan beginnende Nederlandse tandartsen.Het aanbod van Nederlandse tandheelkundigen is beperkt, omdat het aantal opleidingsplaatsen aan een maximum gebonden is. Maar dat is voorbij. In 2016 dienden 390 buitenlanders een aanvraag in om in Nederland tandarts te worden, maar vorig jaar waren dat er nog maar 109. Ook het aantal registraties van tandartsen met een buitenlands diploma kelderde, van 263 in 2016 naar 131 in 2017. Dat blijkt uit cijfers uit het BIG-register. ,,Sinds 1 januari 2017 moeten buitenlandse tandartsen een bewijs van taalvaardigheid tonen”, stelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. ,,Dit is hoogstwaarschijnlijk de reden voor de terugloop van het aantal aanvragen en registraties.” Voor 2017 schreef de wet voor dat zorgaanbieders ‘voldoende moeten kunnen communiceren’, maar ze werden niet getoetst op taalvaardigheid.
 
De KNMT stelt ook dat de betere economische situatie in Zuid-Europa bijdraagt aan de beperktere instroom. Tandartsen uit Griekenland en Spanje kunnen daardoor weer in eigen land aan de slag. Ondertussen hebben tandartsen moeite een opvolger te vinden, stelt de KNMT, vooral in de periferie van Nederland. Recruiters constateren dat Nederlandse tandartsen vooral in de Randstad willen werken, maar niet in Hengelo of Heerlen. ,,Er zijn tandartsen die hun pensioen moeten uitstellen omdat ze geen geschikte opvolger kunnen vinden”, stelt de KNMT. ,,Wij pleiten er daaromvoor nu eindelijk eens het aantal opleidingsplekken in Nederland uit te breiden.”
 
In Nederland mag jaarlijks een beperkt aantal studenten beginnen met de opleiding tandheelkunde. Jaarlijks betreden ongeveer 240 Nederlandse tandartsen de arbeidsmarkt, terwijl er zo’n 300 met pensioen gaan. Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport laat in een reactie weten geen signalen van tekorten te hebben. Wel loopt er een onderzoek naar de opleidingscapaciteit in de mondzorg, dat dit voorjaar wordt afgerond. ,,In dit onderzoek is specifiek aandacht voor het aantal tandartsen met een niet-Nederlands diploma. Ook eventuele regionale verschillen maken onderdeel uit van het onderzoek.”

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 05-05-2018

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.