Cybercrime groeiende plaag

7 maart 2018
Digitale misdaad kost de wereld steeds meer. De wereldwijde schade is elk jaar 600 miljard dollar, omgerekend bijna 490 miljard euro, oftewel bijna 1 procent van de wereldeconomie. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiliger McAfee en onderzoeksbureau CSIS.

In 2014 was de schade 445 miljard dollar (ruim 360 miljard euro). Volgens de onderzoekers worden criminelen steeds geavanceerder. Ook wordt de drempel om zelf crimineel te worden steeds lager. ,,Misdaad is efficiënter, minder riskant, winstgevender en nog nooit zo gemakkelijk geweest”, aldus McAfee. Banken zijn de favoriete doelen, overheden de gevaarlijkste daders. Rusland is volgens de onderzoekers wereldleider. ,,Dat laat zien hoe goed hun hackers zijn en hoe ze westerse justitie minachten”, aldus CSIS.
 
Noord-Korea is tweede. Het land wordt er regelmatig van beschuldigd virtueel geld te stelen om het bewind te financieren. Brazilië, India en Vietnam zijn in opkomst. Rusland, Noord-Korea en Iran richten zich vooral op het hacken van financiële instellingen, terwijl China vooral bezig is met cyberspionage, aldus de onderzoekers. Rijkere landen worden het zwaarst getroffen, maar de schade is naar verhouding het grootst in de groep landen daar net onder. Gijzelsoftware blijft het belangrijkste wapen van cybercriminelen.

In Nederland waarschuwden toezichthouders in het zogeheten Financieel Stabiliteitscomité gisteren ook voor het gevaar van cyberaanvallen voor de financiële sector. In het Financieel Stabiliteitscomité zitten vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën. Volgens hen is de cyberdreiging voor de Nederlandse financiële sector structureel toegenomen. Financiele instellingen, hun dienstverleners en andere vitale sectoren zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen die bovendien geavanceerder worden en meerdere instellingen tegelijk kunnen raken.
 
Bron: Friesch Dagblad
Gepubliceerd: 22-02-2018

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.