Jonge mannen blijken de slechtste chauffeurs

4 december 2017
Hoewel vrouwen achter het stuur regelmatig de meeste kritiek krijgen, blijkt uit nieuw Noors onderzoek dat niet zij maar juist jonge mannen de gevaarlijkste chauffeurs zijn. Ze zijn namelijk sneller afgeleid en letten daardoor minder goed op het verkeer. Ole Johansson, onderzoeker aan het Institute of Transport Economics in Noorwegen onderzocht 1100 middelbare scholieren (waarvan 208 met rijbewijs) en 414 volwassenen.

Zij moesten een vragenlijst invullen over hun gedrag in het verkeer, waarna werd getest hoe snel ze afgeleid raakten achter het stuur.

Er bleek een flink verschil te zijn op basis van de leeftijd en het geslacht van de deelnemers. ,,Ik ontdekte dat jonge mannen het snelst afgeleid zijn. Anderen die daar gevoelig voor zijn, zijn mensen die vaak rijden en mensen met een neurotische of extroverte persoonlijkheid’’, aldus Johansson in Britse media. Oudere vrouwen en mensen die aangeven zelf de controle te hebben over afleiding, deden het stukken beter.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er op jaarbasis wereldwijd 50 miljoen mensen gewond raken en een miljoen mensen overlijden bij auto-ongelukken. Afleiding is een belangrijke factor bij het ontstaan van ongevallen. Bij het onderzoek van Johanssen kwam de radio als grootste afleiding uit de bus. Eerder onderzoek liet echter zien dat ook de smartphone te veel aandacht vraagt van automobilisten.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 20-11-2017

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.