Samen met pensioen lastiger.

8 augustus 2017
Tegelijk met pensioen is het ideaal voor honderdduizenden tweeverdieners van 60 jaar en ouder. Door de stijgende pensioenleeftijd is dat voor een op de vijf stellen financieel niet haalbaar. Samen met pensioen, dat ziet de helft van de 60-plussers met een werkende partner wel zitten, maar uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in Den Haag, blijkt dat steeds lastiger.

Het NIDI ondervroeg meer dan 2000 werkende stellen van 60 jaar en ouder naar de wens en mogelijkheid om samen met pensioen te kunnen. Meer tijd voor elkaar en samen leuke dingen doen zolang de gezondheid het toelaat, zijn de belangrijkste redenen om samen te stoppen. Voor slechts 30 procent van de stellen gaat die vlieger ook daadwerkelijk op. De jongste partner moet dan meestal eerder stoppen met werken. ,,Het alternatief, dat de oudste partner nog wat langer doorwerkt na de pensioenleeftijd, is lang niet altijd mogelijk,’’ zegt Maria Eismann, onderzoeker bij het NIDI.

,,Het arbeidscontract eindigt vaak op het moment dat de AOW-leeftijd bereikt wordt.’’ Het niet samen met pensioen kunnen, komt vaker voor nu de pensioenleeftijd steeds sneller opschuift. Voor de jongste van het stel ligt de AOW-leeftijd alweer een stuk verder dan voor de oudste. De AOW-leeftijd is namelijk gekoppeld aan de levensverwachting en die stijgt. Zo’n twintig procent van de stellen die zich verheugen op hun gezamenlijk pensioen moet daar uiteindelijk van af zien. De belangrijkste struikelblokken zijn de financiële haalbaarheid van gezamenlijk pensioneren en het leeftijdsverschil.

,,Vrouwen zijn over het algemeen de jongste partner. Dat betekent dat zij vaak eerder met werken stoppen als ze gezamenlijk met pensioen gaan’’, zegt Eismann. ,,Hierdoor gaan zij er financieel op achteruit. En dat is voor velen een te groot financieel probleem."

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 26-07-2017

Recente nieuwsberichten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van Mediahuis Noord.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.