Smartphonegebruik ouders irriteert jongeren.

14 juni 2017
Niet alleen ouders hebben last van het smartphonegebruik van hun kinderen, ook jongeren zeggen te lijden onder de telefoonobsessie van hun ouders. Sommige jongeren voelen zich zelfs genegeerd door hun ouders, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij naar het smartphonegebruik in gezinnen.

De organisatie vroeg 1849 jongeren van dertien tot achttien jaar en 637 ouders naar het gebruik van de smartphone in hun dagelijks leven. Een derde van de jongeren vraagt ouders wel eens te stoppen met het staren naar de telefoon. Een op drie ouders doet dat na dat verzoek nog altijd niet. Ruim 40 procent van de jongeren maakt zich zorgen over het telefoongebruik van hun ouders, tegenover 68 procent van de ouders die hun hoofd breken over de telefoonobsessies van hun kinderen.

Een van de meest basale regels voor gezinnen is om de telefoon niet te gebruiken tijdens het eten. Toch geeft een kwart van de jongeren aan dat ouders de smartphone gebruiken tijdens het eten, en een op de drie jongeren zegt dat ouders soms bellen of appen achter het stuur. Ouders zijn zich daar overigens zelf wel van bewust: 37 procent van hen zegt doordeweeks te veel op de telefoon te kijken, maar dat ze hun kinderen tot last zijn met al dat getuur naar een scherm beseffen ze niet.

Onderzoeker Liesbeth Hop vermoedt dat jongeren al minder met smartphones bezig zijn dan hun ouders omdat ze voorlopers waren op het gebied van de telefoons. ,,Ouders zitten nu juist in de piek. Ik merk het ook aan mezelf. Dan zit ik op Facebook en is het ineens anderhalf uur later.” Hop spreekt van een digitale kloof. ,,Eerst klaagden ouders vooral over het smartphonegebruik van jongeren, nu is het andersom. Dat jongeren er zo onder lijden, wisten we niet.”

Remco Pijpers van online kennisinstituut Kennisnet bestrijdt die lezing. ,,Het is ontzettend verleidelijk om steeds op je telefoon bezig te zijn. Bovendien is de vaardigheid van zelfregulatie - de discipline kunnen opbrengen om niet te kijken - iets wat je moet oefenen. Jongeren moeten dat ook leren, van hun ouders maar ook van school.”

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 01-06-2017

Recente nieuwsberichten

Bent u regionaal betrokken en wilt u dat uw mening meetelt?

Word dan panellid van het RegioNoordPanel.

Geef uw mening over (nieuwe) producten van NDC mediagroep.

Als dank voor uw medewerking maakt u elk kwartaal kans op leuke prijzen!

Horen de redacties van LC, DVHN en FD ook uw stem?

Via het RegioNoordPanel geven noorderlingen hun mening over uiteenlopende onderwerpen.